Нови истраживачки центар: Србија опет покреће развој нуклеарне технологије

1

Сочи — Србија има велике шансе да поново покрене развој нуклеарних технологија.

Ово је изјавио заменик генералног директора за међународне послове у руској државној корпорацији за атомску енергију „Росатом“ Kирил Kомаров.

Подсетивши да је договорено да Србија уз помоћ Русије и Росатома направи нови истраживачки центар за нуклеарне технологије, Kомаров истиче да је уверен да ће то бити велики и успешан пројекат.

„Став Владе Србије нам јасно показује да ће то бити велики и успешан пројекат“, истакао је он.

На питање Тањуга током конференције „Атомекспо“ у Сочију како види перспективе развоја нуклеарне технологије у Србији и какве користи можемо да очекујемо, Kомаров каже да су шансе за поновно покретање развоја нуклеарних технологија велике, да Србија није земља почетник у тој области и да има врхунске стручњаке.

Истиче, међутим, да се не говори о енергетским технологијама, већ да су у питању нуклеарне неенергетске технологије, производња изотопа, те нуклеарна медицина, која може да помогне у лечењу најтежих обољења.

Kомаров каже да институт у Винчи има велико искуство у раду са нуклеарним технологијама и додаје да је током посете Винчи био одушевљен професионализмом и стручношћу људи који тамо раде.

Додаје, међутим, да је неспорно да је институту потребна обнова, нарочито кад је реч о опреми.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је представљао владу на форуму у Сочију, јуче је најавио да ће изградња Истраживачког центра за нуклеарне технологије и иновације, заједнички пројекат Србије и Росатома, почети следеће године.

Поповић и генерални директор Росатома Алексеј Лихачов јуче су потписали два меморандума о сарадњи који се односе на обуку стручних кадрова, као и на питања транспарентности и информисања јавног мњења о употреби нуклеарних технологија у мирнодропске сврхе.

Влада Србије већ има споразуме са Росатомом, који су потписани током посете председника Русије Владимира Путина Београду почетком године, а којима је предвиђено и стратешко партнерство између Русије и Србије у изградњи Центра за нукеарну науку, технологије и иновације.

Потписивањем тих споразума обновљена је сарадња са Русијом у области нуклеарних технологија која је обустављена пре 30 година и отворена могућност да Србија обнови кадровску и технолошку базу у области нуклеарних технологија.

„Росатом“ је један од глобалних лидера у области примене нуклеарне енергије у мирне сврхе са пословима вредним 130 милијарди долара, а предњачи и у развоју иновација и нових технологија, пре свега у областима енергетике, медицине, пољопривреде и индустрије.

Послује на пет континената у више од 50 земаља и запошљава 250.000 људи у више од 330 предузећа и 37 нуклеарних постројења широм Русије.

Дводневна међународна конференција „Атомекспо“ један је од најважнијих догађаја у нуклеарној индустрији.

Тањуг

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*