НОВИНА – МОСТ ГАЗЕЛА МЕЊА ИМЕ?

0

У интервјуу за Политику градски менаџер најавио је да би мост Газела у будућности могао да буде преименован. По његовим речима, мост би понео име најпознатинијег београдског градоначелника, Бранка Пешића.

За време мандата Бранка Пешића овај мост је и подигнут и отворен 1970. године. Више о отварању Газеле прочитајте код нас у категорији Београдске приче.

Пре 47 година, на данашњи дан, догодио се један од битнијих догађаја у историји модерног Београда. У истом дану отворене су 4 велике саобраћајнице у граду: мост Газела, ауто-пут кроз Београд, Мостарска петља и Терзијски тунел.

Ово је била права свечаност у граду, а главне личности били су председник СФРЈ Јосип Броз Тито и тадашњи градоначелник Београда Бранко Пешић. Бранко Пешић и пројектант професор Милан Ђурић претходно су на Газели присуствовали извођењу теста оптерећења моста. У ту сврху послужила је Југословенска народна армија, па је велики број војних камиона натоварених шљунком и војних транспортера за балистичке ракете истовремено прелазило мост са једне на другу страну. Занимљив податак јесте да је Газела пројектована за 40.000 аутомобила дневно, а последњи подаци кажу да у току дана пређе чак 165.000 возила.

Београд Р .С.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*