Ново истраживање: Вучић и даље први, Прелетачевић други!

0

Лидер СНС Александар Вучић, према новом истраживању агенције Ипсос стратеџик маркетинг, и даље је убедљиво први, а Лука Максимовић је други по популарности.

Истраживање показује је Вучић са великим шансама за победу већ у првом кругу на председничким изборима са 53 одсто подршке, док је кандидат Лука Максимовић који се представља као Љубиша Бели Прелетачевић избио је на друго место по популарности.

Према истраживању које „Блиц“ ексклузивно објављује, Прелетачевић у овом тренутку има око 11 одсто подршке, Саша Јанковић 10,6 одсто, Војислав Ссешељ 8,7 одсто, а Вук Јеремић 6,9 одсто.

Даље следе Бошко Обрадовић са 3,5 одсто подршке, Саша Радуловић 1,7 одсто, Ненад Чанак 1,7 одсто, Милан Стаматовић 1,5 одсто, Александар Поповић 1,1 одсто и Мирослав Паровић 0,3 одсто.

Марко Уљаревић из Ипсос стратеџик маркетинга каже да је у односу на податке од пре три недеље, најозбиљнија промена раст Љубише Прелетачевића Белог, односно Луке Максимовића.

„Међу онима који су сада опредељени за њега највеће учешће имају млађи од 30 година, али значајан је број и оних нешто мало старијих. Старији бирачи, посебно најстарији, који су уједно и најбројнији, тешко прихватају алтернативни начини комуникације и поруке базиране на пародијама“, објашњава Уљаревић за „Блиц“.

Kада је реч о излазности, појава Прелетачевића није довела до већих промена у броју бирача који би у овом тренутку изашли на председничке изборе, па би се могло закључити да већина бирача које Прелетачевић има, долази из круга опозиционих бирача.

„У првом објављеном истраживању нисмо имали све кандидате па је поређење нешто теже. На пример, Саша Радуловић тада није био кандидат, али видимо да је његов рејтинг значајно испод рејтинга његове странке, па би се могло закључити да известан број бирача ‘Доста је било’ иде ка Прелетачевићу“, наводи Уљаревић.

Он додаје да је „негативни тренд код Вука Јеремића започет пре кандидатуре Прелетачевића“.

„Саша Јанковић и Војслав Шешељ такође имају благи пад рејтинга. Kако изостаје значајан раст излазности, и како је Вучићев рејтинг стабилан, може се закључити да се ради редистридуцији бирача унутар опозиционог блока у коју се сада умешао и Прелетачевић, па помало ‘оштетио’ све“, наводи Уљаревић.

На питање шта се може очекивати до краја кампање, Уљаревић истиче да ће свакако бити још промена у рејтинзима.

„За ову кампању је специфично то што већина кандидата нису традиционални лидери странака који имају подршку свог бирачког тела. Услед тога бирачи се опредељују за једног од њих, али њихово опредељење није чврсто и очекујем да ће се рејтинзи као последица кампање још мењати“, објашњава он.

Уљаревић каже да подаци и даље говоре да је већа вероватноћа да ће се све решити у првом кругу, при чему, како истиче, код Вучића постоји резерва потенцијала од пар процената која се може добити у данима до избора, то јест у финишу изборне кампање.

Истраживање је спроведено у периоду од 16. до 18. марта на случајном репрезентативном узорку од 1.500 пунолетних грађана Србије. Подаци су прикупљени методом “лице у лице”.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*