Нуланд: Морамо имати сајбер-цара у Белој кући и дугу игру која ће надживети Путина

0

БИВША помоћница државног секретара Сједињених Држава Викторија Нуланд поново `јаше`. Само јој метла фали.

         Наступила је на слушању у комитету Представничког дома за спољнополитичке послове на тему „Супротстављање Русији која јача“.

         Мада без метле, предложила је да Сједињене Државе уведу фунцију „сајбер-цара“. Са обавезом и овлашћењима да Американце „заштити од претњи са стране Русије“.

         Додатно је објаснила: „Треба нам у Белој кући који би координирао националну и спољну политику у сфери сајбер-безбедности“.

         Иступила је и са иницијативом да САД са истим циљем  формирају обавештајни центар чији би задатак био да „открива, ликвидира и осујећује кампање дигиталног манипулисања и утицања на (америчке) изборне процесе“.

         Нуланд је искористила прилику и да позове да се појача „притисак на Русију у војној сфери која се све више ослања на нуклеарно и хиперсонично наоружање“:

         „За случај да дође до нових непријатељских дејстава са стране Русије – Вашингтон мора имати готов план нових болних санкција. Не смемо чекати да она нешто учини па тек онда расправљати какве би то могло да има последице“.

         Нагласила је да САД треба да даље јачају свој противракетни штит у Европи и интензивирају маневре на Балтичком и Црном мору.

         Посебно је упозорила: „Нама за парирање Русији недостају лидерство, јединство и постојаност. То изазива разједињеност и међу нашим савезницима“.

         Нуланд је у овом оквиру рекла да са Москвом истовремено треба имати „озбиљан дијалог на дуже стазе“:

         „Русију не треба сматрати заклетим непријатељем, али морамо проверити – колико је Путин истински заинтересован за побољшавање односа. Могуће је да се морамо спремати за дугу игру која ће надживети Путина.“

         На крају  није одолела самој себи, изговоривши и ово:

         „Морамо директно разговарати са грађанима Русије који су већ уморни од тога што се њихова власт бави Украјином, Сиријом и новим наоружањем“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*