О Видовдану 1896. године

0

Његово Величанство књаз и господар Црне Горе и Брда,Никола Први,стигао је у Београд у суботу 27.јуна 1896.
Већ тога дана српски краљ Александар и црногорски књаз Никола присуствовали су у Саборној цркви помену изгинулим борцима за слободу,веру и независност српске државе од Косова до данас.
На помену су присуствовали сви српски и црногорски великодостојници са својим госпођама.
Саборна црква је била застрвена црним драперијама,полијелеји и стубови од иконостаса увијени црним крепом,а под од двери до излаза из порте затрвен црном чохом.
Српски краљ био је у генералској униформи са лентом црногорског Даниловог и ордена Св.Лазара,књаз у богатом црногорском руху са лентом српског ордена Белог Орла,Краљица Наталија и г-ђа Драга свој црнини,без дијадема и накита.
По изласку из цркве црногорски књаз је пред светом љубио земљу испред порте,потом се обратио свом домаћину:
„Одкада Твоје Величанство сједе вољом Божјом и народном на Престо,Ја сам вазда желио доћи у Твоју ми братску Србију,којом,хвала Богу,мудро и сретно владаш.И ево,дођох ти на Видовдан! Величанство,промисао Божија нас је двојицу означила,да смо Владари и управљачи српског Народа.Дужни смо ми све учињети за племенити и драги наш Народ српски,који да се исправи,за слогом вапје.Јер само на дому сложан народ,јак је и од других уважен.“
Сутрадан у част високог госта на Калемегданској тврђави,по јакој киши, приређене су војне манифестације.Указом Краља Александра IX пук српске војске назван је „Девети пук књаза Николе“ . Црногорски књаз је скинуо капу и дубоко се поклонио српском краљу и захвалио на изузетној части. Пред пуним трибинама Девети пук приредио је дефиле,на челу парадног марша био је његов Узвишени власник,који је с голим рукама палашем у руци пун радости и поноса водио свој пук према Врховном к-данту српске војске краљу Александру Обреновићу.
Са Калемегдана домаћин је свом госту уприличио вожњу електричним трамвајем на излет у Топчидер где се одржавала народна свечаност. У нарочито осветљеном вагону возили су се владаоци,мајка српског краља Краљица Наталија и њена госпођа Драга. На Топчидеру када је војна музика засвирала коло су повеле Краљица и њена госпођа Драга,придружили су се књаз и краљ,официри,народ…
Сутрадан су се завршавали „епохални Српски дани“ Војска Краљевине приредила је на Бањици дефиле питомаца Војне Академије,након тога владаоци су пред пуним Бањичким трибинама јахали испред својих пукова,Краљ Александар испред свог 7-ог а Књаз Никола испред свог 9-ог.
Након тога су посетили фабрику дувана,где су добили на поклон специјалне цигарете са својим монограмима.Те вечери у 20.часова Књаз Никола испраћен је из Београда,он је оријент-експресом отпутовао из Србије.

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*