Objavljena dokumenta koji dokazuju da je crkva u Ukrajini ruska

0

Ovu zbirku dokumenata objavio je Crkveni akademski centar „Pravoslavna enciklopedija“ i ona pruža potpuni uvid u arhivsku dokumentaciju iz 17. veka. Knjiga pod naslovom „Prisajedinjenje Kijevske Mitropolije Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi, 1676-1686: istraživanje i dokumenti“ sadrži značajan broj dokumenata koja do sada nisu bila štampana.

Priređivači zbornika primećuju da prisajedinjenje Kijevske Mitropolije Ruskoj Crkvi 1686. g. ne samo da je sačuvalo ukrajinsko Pravoslavlje, nego je doprinelo i uspostavljanju crkvenog jedinstva Svete Rusije i pružilo moćan zamah razvoju bogoslovlja i prosvete u ujedinjenoj Ruskoj Crkvi.

Dalje se ističe da nijedna pomesna pravoslavna Crkva nije posumnjala u autentičnost dokumenata iz 1686. godine i da je sama Carigradska Crkva bezuslovno priznavala punu jurisdikciju Ruske Crkve nad Kijevskom Mitropolijom. Ističe se da objavljena dokumenta ne daju podlogu razgovoru o nekoj ograničenoj prirodi jurisdikcije Moskovske Patrijaršije nad Kijevskom Mitropolijom o čemu je tvrdila Carigradska Patrijaršija 2018. godine.

„Naprotiv, tekstovi jasno tvrde da je patrijarhu moskovskom Joakimu dato pravo da hirotoniše kijevske mitroplolite bez ograničenja, da to pravo pripada njegovim naslednicima i da je u načelu dozvoljeno da Kijevska Mitropolija bude potčinjena Patrijarhu moskovskom.“

Do sada neobjavljena dokumenta bacaju svetlo na sve etape pregovora  koji su vodili uspostavljanju jedinstva Ruske Crkve, kao što su gramate i druge povelje Carigradske Patrijaršije.

Izvor: Orthochristan.com

POSTAVI ODGOVOR

*