Објављени подаци више од 400.000 грађана Србије

0

Подаци више од 400.000 грађана Србије, са јединственим матичним бројем (ЈМБГ), бројем личне карте, адресом, кућним и мобилним телефоном, нашли су се на једном јавном серверу, а уз њих на појединим местима стоје и напомене које указују да су коришћени у страначке сврхе, објавила је данас ТВ Н1

Kако је објавила та регионална телевизија, те податке открио је хакер који тврди да је пронашао трагове који показују ко и зашто користи те податке.

Подаци су сортирани у 222 табеле из градова и села широм Србије, а у документима су исписане колоне које се односе на личне податке, као и напомене које указују на то да су подаци коришћени у страначке сврхе.

Сви ови подаци окачени су на јавни сервер који не користи пуно људи, али теоретски, свако може да му приступи. Након што је добио информацију да је сервер неочекивано загушен, један од корисника који је ИТ стручњак, погледао је о чему се ради, наводи Н1.

„То нама оригинално, бар мени, није било ни занимљиво у почетку. Међутим, пар дана касније, кад смо ми кренули да копамо по томе, да видим шта се ту заправо дешава и да пробамо да дођемо до тога чије је то, пошто очито наше није било, ту смо закључили анализом да се ту налазе комплетни подаци преко 400.000 грађана“, рекао је саговорник Н1.

Поред података грађана који су окачени на сервер нашла се и фасцикла са једним именом – с.мицановиц, као и заштићена резервна копија и-мејлова те особе, а мејл припада помоћнику председника општине Савски венац Александру Дујановићу.

Kако је рекао саговорник Н1, он је путем тог трага успео да хакује поједине мејлове од којих су се неки односили на капиларне гласове, а један управо на коришћење ове базе података.

Дујановић у писаном одговору демантовао да има везе с тим документом.

„Стварно не знам о чему говорите. Не бавим се тим стварима. А поготово инфо базе, јер не знам ни шта је то“, рекао је Дујановић за ТВ Н1.

У општини Савски венац већину чини Српска напредна странка, али највећи број напомена у табелама указује на то да их је прикупљала Демократска странка, што саговорнику Н1 указује на то да су ти подаци у неком тренутку прешли у руке другог политичког табора.

„По некој нашој верзији, и информацијама које су доступне нама – давних дана је нека политичка странка кренула то да ради, међутим, то је прелетело у другу политичку странку, вероватно у периоду када се смењивала власт, где је, опет по неким нашим закључцима и анализама, допуњено са ЈМБГ-ом и одређеним напоменама“, навео је извор Н1.

У циљу заштите података, Н1 није објавио адресу сервера на ком се подаци налазе.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић рекао је за Н1 да је за такву базу потребна пажња и тужилаштва и полиције, али да су неопходни и форензичко криминалистички методи.

Према његовим речима, чак и ако би било потпуно искључено да је у питању нека службена база, или да је неки јавни службеник учестовао у томе, могло би да се говори о огромном броју кривичних дела и по приватној тужби.

Шабић је упозорио да су ризици крађе идентитета реални, а како је додао, повереник нема овлашћења, ни ресурсе да се бави оваквим типом случаја.

Он је изразио сумњу да ће случај објављивања личних података бити разрешен и подсетио да је комплетна база података од 5,2 милиона људи учињена јавном, а да је прекршајни поступак који је покренуо недавно застарео, док кривични никад није покренут, иако је постојала кривична пријава.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*