Обнавља се Ново Брдо

Европска Унија издвојила два милиона евра за реконструкцију новобрдског града . – Радове изводи ДОО Кото из Београда. - Контуре великог града потврђују тврдње да је Ново Брдо имало пет пута више становника од Лондона у средњем веку

1

У организацији УНЕСКО – а, а у оквиру пројекта „Равномерни регионални развој“ који финасира Европска Унија увелико теку радови на реконструкцији старог града Ново Брдо на 1124 метара надморске висине, у истоименој српској општини и 20 километара источно од Приштине. Реконструкцију обавља Привредно друштво за изградњу, обнављање  и реконструкцију грађевинских објеката  „Кото“ из Београда.OLYMPUS DIGITAL CAMERAУ историјским списима, Ново Брдо први пут се помиње 1319. године, на самом крају владавине краља Милутина. У првом турском попису 1455. године записано је да  је Ново Брдо имало 38  четврти са 887 кућа и да је био  град сребрни и уистину златни.

До саме тврђаве данас се стиже асфалтним путем и сталним успоном од Грачанице. Мешалице, бурад са кречом, металне конструкције и мноштво другог грађевинског материјала  говоре о обимној реконструкцији старог града Ново Брдо .

Европу снабдевао сребром

– Локалитет је био руиниран и морао се заштитити од даљег пропадања. Горњи и Доњи град  имали су осам кула, три капије а у склопу рударског насеља Ново Брдо било је седам православних и две католичке цркве. – каже нам на улазу старог Горњег града млади археолог из ДОО Кото из Београда, Вук Павличић.OLYMPUS DIGITAL CAMERAЕвропска унија је  за ревитализацију Новобрдске тврђаве, издвојила  око 2 милиона еура, а  радови на реконструкцији почели су почетком 2015. године који би, према првим проценама, трајали две године. Обнова Новог Брда је на листи приоритета УНЕСКО –а још од 2003. године.

У реконструкцији Новог Брда највише је дошао до изражаја Горњи град у којем доминирају велике зидине, откопана градска црква Светог Николе, бунар за сакупљање воде… Откривене су и грађевине испод Горњег града. Све изгледа ипресивно, моћно и баш дочарава  слику града који је у средњем веку имао пет пута више становника од тадашњег Лондона.OLYMPUS DIGITAL CAMERAТврђава у Новом Брду подигнута је на врху Мале планине у међуречју Прилепнице и Криве реке. Настала је током првих година владавине краља Милутина (1282-1321). Постала је једна од најважнијих насеобина немачких рудара Саса, које од средине 14. века постаје најзначајнији рудник у Србији, а свој врхунац достиже у доба деспотовине када су новобрдски рудници деспоту Ђурђу (1427 – 1456) годишње доносили према различитим изворима 50.000  – 120.000  или чак 200.000 златних дуката.

Седам  српских цркава

Сведочи податак да је у време деспота Стефана Лазаревића и његовог наследника Ђурђа Бранковића  Ново Брдо задовољавало 20 одсто европске потребе за сребром, док је после припајања Сребренице тај удео порастао на чак 35 одсто.

У великом граду  било је шаренило рудара, топионичара, ковача, кројача, седлара, дрводеља, месара, кожара, рибара, крчмара, пекара, кујунџија, бојаџија, трговаца, препродаваца, сељака који су дошли да продају робу, свештеника, калуђера, пушкара, грнчара, лекара (постојала је и болница) и зографа. Било је чак и глумаца.snimak-iz-vazduha-novo-brdoTврђава je  на листи српских споменика од посебног значаја. ЕУ je имајући у виду све међународне стандарде, направила уговор са УНЕСКОМ који је мобилисао најбоље експерте за пројекат a све у циљу стављања града Ново Брдо на листу светске културне баштине УНЕСКО – а.

– Наменски је урађено да УНЕСКО реализује пројекат, јер има потенцијал да омогући испуњење међународних стандарда што значи да ће и најмањи детаљи, па и религиозни бити поштовани и да ће вредности културне баштине бити очуване – каже Павличић.  

Синиша Шешум из Регионалне УНЕСКО канцеларије у Венецији  каже да УНЕСКО води рачуна да сви релевантни фактори буду консултовани током читавог процеса обнове.OLYMPUS DIGITAL CAMERA„За нас је врло значајно да пројекат Новог Брда буде што успешнији“ – каже Шешум. Према његовим речима, тврђава током обнове неће бити дозидавана него ће, захваљујући донацији ЕУ, стручњаци по прописима УНЕСКА локалитет само заштитити од даљег пропадања.

Падом Новог Брда 1. јуна 1455. године цела област Косова и Метохије је коначно пала под турску власт.

Реконструкција Новог Брда омогућиће  да овај заборављени град буде на туристичким мапама и да има више посетилаца.

Зоран Влашковић

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*