Од јануара на продају и 10 бања

  0

  Влада дала рок свим странама да реше имовинско-правне спорове око српских лечилишта. Окончање судских процеса до почетка године, чека се одлука о моделу приватизације

  Влада Србије дала је рок Државном правобранилаштву, Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање и Републичком фонду за здравствено осигурање да најкасније до 9. јануара окончају све судске поступке који се воде због власништва над бањама. Тек када се буду решили имовинско-правни односи може се започети процес приватизације лечилишта, а тада ће бити донета и одлука о моделу продаје

  Како „Новости“ сазнају у Министарству привреде, у питању је 10 српских бања које би одмах после Нове године требало да крену у потрагу за новим газдом. Влада је такође задужила и Министарство за рад да јој по истеку рока од 60 дана достави извештај о резултатима преговора. Према реализацији наведеног закључка, предузеће се активности у вези с наставком и окончањем поступка приватизације за 10 специјалних болница.

  Фонд за пензијско и инвалидско осигурање нема капацитет да сам управља рехабилитационим центрима, а да би у Србији наставио да се развија бањски туризам, неопходна је помоћ државе, наглашавају у ПИО фонду.

  – У потпуности подржавамо предлог Владе да овом имовином убудуће управља држава, како би центри за опоравак били искоришћени у пуном капацитету – кажу у Фонду. – Када кажемо да Фонд нема капацитет, не мислимо на кадрове, него на чињеницу да су у нашем власништву само зграде, а да извори минералних вода припадају држави, тако да без ње не можемо да учинимо ништа да би ти рехабилитациони центри наставили да раде.

  Откад је 2014. поново почела прича о приватизацији у Србији, бање важе за највреднију имовину. Интересовање водећих бизнисмена да уђу у тај посао у то време било је велико. Агенцији су тада, примера ради, писма о заинтересованости за две специјалне болнице – „Чиготу“ на Златибору и Завод „Термал Врдник“, стигла од „Матијевића“, руске компаније Mad Service Plus, као и немачког EES Group GmbH.

  Као могуће муштерије помињали су се и Филип Цептер, Миодраг Костић, али и кинеска компанија Dr Dong SA. Како „Новости“ сазнају, „МК група“ после две године више није заинтересована за куповину ниједног лечилишта.

  Матарушка и Богутовачка бања привукле су, између осталих, и словеначког Горажда Клеменчића, као и неколико појединаца из Србије који нуде стратешко партнерство, док се чак и арапски принц појављивао као потенцијални купац.

  С друге стране, за проф. др Божу Драшковића из Института економских наука, приватизација по сваку цену наметнута је као идеологија о економској ефикасности приватног сектора над било каквим државним или друштвеним, па и друштвеним инвестиционим фондовима, какав је требало да буде Пензиони фонд.

  – Држава је, заправо, креирала институционални оквир у коме су друштвени фондови, или било који облици таквог економског ангажовања, унапред осуђени на неуспех – каже проф. др Драшковић.

  Професор наглашава да су термални извори природни ресурси, као и ваздушне бање, и та добра треба да остану у власништву државе.

  – Држава би требало да користи право да наплаћује ренту за њихово коришћење независно од облика власништва над капацитетима изграђеним у оквиру тих природних амбијената – каже проф. др Драшковић.

   

   

  Вечерње новости

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *