Одбијен захтев генерала Радивоја Милетића за пуштање на слободу

0

БЕОГРАД/ХАГ – Међународни суд у Хагу је одбио захтев генерала Војске Републике Српске Радивоја Милетића да га превремено ослободи издржавања казне од 18 година затвора на коју је осуђен због злочина против човечности у Сребреници 1995.

У данас објављеној одлуци, председник Суда Теодор Мерон одбијање генераловог захтева образложио је тиме што ће се Милетићево издржавање две трећине казне навршити тек средином маја идуће године.

То је главни услов за превремено ослобађање. Власти Финске, где Милетић издржава казну, претходно су обавестиле хашки суд да је он већ издржао две трећине казне. По правилима Трибунала, међутим, Милетићу се у издржану казну не урачунавају 444 дана које је провео на привременој слободи.

У прилог одбијања Милетићевог захтева, судија Мерон је навео и тежину злочина због којих га је Хашки трибунал осудио. Генерала Милетића (70), који је био помоћник команданта ВРС Ратка Младића, Хашки трибунал прогласио је кривим за убиства, прогон и присилно премештање Муслимана из Сребренице и Жепе у јулу 1995.

Првостепеном пресудом, у јуну 2010, био је осуђен на 19 година затвора, а Апелационо веће Трибунала је крајем јануара 2015. делимично усвојило жалбу одбране и смањило казну Милетићу на 18 година затвора. Милетић се Хашком трибуналу добровољно предао фебруара 2005.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*