Одржана трибина „Борба за опстанак Чарлса Дарвина“ (ВИДЕО)

Центар за промоцију науке је у амфитеатру Хемијског факултета одржао трибину "Борба за опстанак Чарлса Дарвина".

0

Дарвин нам је неопходан јер без њега немамо савремену биологију, једна је од порука учесника скупа „Борба за опстанак Чарлса Дарвина“.

„Обично се чује човек је настао од мајмуна. Човек и мајмун имају заједничког претка и то је веома важно разликовати. Ја сам запањен да рецимо неки професори Филолошког факултета, који су лингвисти, не могу то да схвате, али извините ако ћемо да правимо аналогије, мислим механизми су сасвим другчији, али није српски настао од чешког или чешки од српског него имају заједничко порекло, исто тако је бесмислено питати зашто сада мајмуни не еволуирају у људе, као што један језик не еволуира у други“, каже Алексеј Терасијев из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

На трибини се није говорило само о Дарвиновој теорији.

„Сва нова сазнања данас се уграђују у контекст еволуционе билогије, која се тичу молекуларне биологије, најситнијих детаља онога што знамо о молекулској основи живота заправо се уграђују у еволуциону теорију и вешеструко је потврђују“, истиче еволуциониста Биљана Стојковић са Биолошког факултета.

Теологија не доживљава теорију еволуције као напад на хришћанску веру и зато нема потребе бранити је од Дарвинове теорије, каже један од учесника трибине.

„Мој став је апсолутно као теолога и хришћанског верника да је творац света и живота у свим његовим облицима Бог, али питање како је свет се развио није нешто чиме се бави теологија и није нешто за шта објашњење можемо да пронађемо директно и егзактно да нађемо у Светом писму зато што нису имали за првенствени циљ да понуде једно научно објашњење настанка света“, наводи теолог Андреј Јефтић са Православно-богословског факултета.

Учесници закључују и да се не треба борити само за опстанак Дарвинове теорије, већ и за научну писменост.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*