ОГОРЧЕЊЕ НАРОДА ЈЕ ВЕЛИКО: Петицијом укидају дупли технички преглед!

0

Грађани масовно потписују онлајн захтев за укидање обавезног шестомесечног прегледа аутомобила старијих од 15 година. Овакви апели у нашој земљи немају правно дејство.

Уkupno 6.498 грађана потписало је, за само три дана, петицију о укидању одредбе закона којом ће технички прегледи за возила старија од 15 година од 5. јула бити обавезни на сваких шест месеци. Само јуче до 16 часова, овој онлајн петицији придружило се нових 1.022 потписника. Иако електронске петиције у Србији немају правно дејство, огорчење грађана је велико, а коментари су углавном слични и своде се на следећи: „Да имам више новца, возио бих млађа кола“.

Потписујем петицију зато што сам увезао ауто пре два месеца и папрено платио све хараче и дажбине и прешао све АМСС прегледе и технички. И, ако и сад морам опет да плаћам двапут годишње технички… Зашто сте нам дозволили да увозимо аута 16 година стара? Да би нам држава наметала разне намете? Треба, онда, забранити увоз аутомобила старијих од 10 година, а не овако… – навео је један Панчевац, потписујући међу првима ову петицију.

Недавно усвојени правилник о техничким прегледима, чија примена почиње 5. јула, обезбедио је могућност да у потпуности заживи већ постојећи члан Закона о безбедности саобраћаја на путевима, којим се предвиђају два техничка прегледа годишње за старија возила.

Осим тога, очекује се и пораст цене ових прегледа са садашњих нула до 2.000 динара на око 3.500 динара. Овај износ процењују реалним власници сервиса за техничке прегледе, док ће коначну реч дати МУП, који одређује максималну цену техничког прегледа, као и Министарство трговине које мора да одобри тај износ.

Период 4-2-1 значи да се први преглед обави после четири године, други после две године, а после тога се возило контролише на годину дана

Старо возило, које после шест месеци не прође нови технички преглед, имаће рок од свега неколико дана да све утврђене кварове и неправилности отклони. И мораће, у том року, да дође у исти сервис на технички преглед и докаже да му је возило сада у потпуности исправно.

Ако ни тада није исправно, сервис за технички преглед то пријављује МУП-у, а власник возила мора, из почетка, да заказује и плаћа нови преглед у целости. Нејасно је шта се, у том периоду, дешава са регистрацијом возила, то јест, да ли је она и даље валидна.

МУП још није дао свој предлог максималне цене техничког прегледа. Министарство трговине има рок од 10 дана да на то да своје мишљење. Иако примена новог правилника треба да почне 5. јула, велике су шансе да се и тај рок пролонгира. Јер, недостаје још подзаконских аката, који морају да буду усвојени до тог рока.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*