Оливер Ивановић: ОВК крило има највише шанси да формира владу!

1

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић оцењује да највише шанси да формирају владу у Приштини, после данашњих избора, имају партије које су произишле из “ратног крила” ОВК – Тачијева Демократска партија Косова, Харадинајева Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово Фатмира Љимаја

– Мислим да ће “ОВК крило“ имати сада озбиљан резултат и самим тим ће по косовским правилима дати председника скупштине, који ће предложити кандидата за премијера. Врло вероватно ће дати свог премијера, с тим што нисам сасвим сигуран да ће то бити Рамуш Харадинај – рекао је Ивановић за Тањуг.

Како каже, чуо је да постоји још једна опција, а то је да Харадинај буде премијер привремено до ванредних избора.

Он би, наводи Ивановић, могао бити замењен ако се подигне оптужница против њега.

Подсећа да има још албанских политичара на Косову и Метохији који су на листи за оптужење, а шта ће то на крају значити, истиче, нико не зна, јер је једно оптужница, а друго пресуда.

– Да ли ће се до те пресуде доћи и када ће доћи и да ли ће њима у међувремену бити дозвољено да се баве политиком…то су све питања на које немам одговоре, али ако је за утеху, нема их нико други – додао је Ивановић.
Одговарајући на питање шта ће бити са Бриселским споразумом или са формирањем такозване војске Косова уколико те странке формирају владу, Ивановић каже да не треба извлачити закључке из њихове предизборне реторике.

– Сигурно је да се на Косову ништа не догађа тако што ће неко самостално одлучити да ради ово или оно. Ту су незаобилазни фактори амбасаде западних земаља, пре свега мислим на Америку, Немачку, Велику Британију, Француску, Италију. То су земље које несумњиво имају велики утицај на политику на Косову и на свакодневне одлуке – рекао је Ивановић.

Како каже, предизборна реторика ће се врло брзо заборавити и сви који су говорили – нећемо ово, нећемо оно – радиће управо то, укључујући демаркацију са Црном Гором и формирање Заједнице српских општина (ЗСО) као и сарадњу са Србијом.

– Све ће се то наставити, само је важно како – наводи.

Ивановиц оцењује да је то што три и по године није формирана ЗСО представља ненадокнадив губитак и каже да Албанци сигурно неће желети на томе да раде добровољно „већ ће бити потребан притисак“.

Он сматра да не треба дозволити ситуацију да Албанци са странцима праве предлог статута ЗСО, те да се српски представници морају наметнути као саговорници, односно учесници тог посла.
Ивановић сматра да је требало уложити више напора да се српске листе обједине, јер би то, како је истакао, значило концентрацију квалитета, имајући у виду шта је све на агенди за решавање.

– Сасвим је сигурно да тешка државничка питања везана за статус Косова не може да решава нико на локалу, али постоји низ других питања. Нема сумње да би утицај српских представника у привременим институцијама могао да буде знатно већи – рекао је он.

Ивановић верује да ће Бриселски дијалог, који је блокиран неко време, сигурно бити настављен.

Наводи да Срби могу да опстану само у политички стабилном окружењу, те је стога у њиховом најбољем интересу да се дијалог настави, јер се тако чува и политичка стабилност.

Танјуг

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*