Опет Руси криви: САД оптужује руске хакере за „обарање“ Јахуа!

САД терете двојицу руских тајних агената и двојицу хакера за крађу података са више од милијарду налога

0

Сједињене Америчке Државе оптужиле су четворицу Руса за хакерске нападе на „Јаху”, почев од 2013. године, када је „проваљено” више од милијарду налога, пренео је Ројтерс.

Амерички тужиоци подигли су оптужнице против двојице Руса, припадника тајне службе – Игора Сушкина и Дмитрија Докучајева, али и против двојице руских хакера – Алексеја Белана, који је на листи најтраженијих сајбер-криминалаца, и Карима Баратова, који је рођен у Казахстану, али има канадско држављанство.

Баратов је ухапшен у Канади у уторак и сада његово изручење САД зависи од канадских власти. Белан је ухапшен још у јуну 2013. године у једној од земаља чланица ЕУ, али је успео да пребегне у Русију, пре него што би био изручен САД.

Американци, у оптужници од 47 тачака, тврде да су хакери „циљали” мејл адресе руских и америчких дипломата, руских новинара, бизнисмена, запослених у финансијском сектору… Оптужница није повезана за „хаковањем” америчких политичких странака непосредно пред председничке изборе прошле године. Америчке обавештајне службе раније су саопштиле да „имају сазнања да су хакерске нападе извели Руси у намери да помогну Доналду Трампу да победи на америчким председничким изборима”, подсетиле су светске агенције.

Ово је, иначе, први случај да су за сајбер-криминал оптужени припадници руских безбедносних служби.

„Јаху” је 22. септембра прошле године признао и јавно објавио да је током 2013. и 2014. године године хаковано више од милијарду њихових мејл налога. Поред хакованих налога, оштећени су или угрожени налози свих оних који су били у вези са хакованим налозима.

„Постоји могућност да украдени подаци садрже имена, адресе електронске поште, телефонске бројеве, датуме рођења и лозинке, али не и заштићене шифре, информације са картица или банковних рачуна”, саопштио је „Јаху” тада.

Подсетимо, „Јаху” је прво признао да је током 2013. године хаковано више од 500 милиона налога, а остатак током 2014. године, а питање је зашто су то објавили тек у другој половини 2016. године. „Јаху” је током ноћи 14. на 15. децембар прошле године послао својим корисницима упозорење да су њихови налози и лични подаци можда компромитовани и да би требало да промене своје лозинке.

Баратов је ухапшен у Канади у уторак и сада његово изручење САД зависи од канадских власти, а Белан је ухапшен још у јуну 2013. у једној од земаља чланица ЕУ, али је успео да пребегне у Русију, пре него што би био изручен САД

Америчка информатичка компанија и друге сигурносне фирме још увек проверавају да ли су поред лозинки, бројева телефона, датума рођења, имена корисника и придружених мејлова, украдени и банковни рачуни, подаци о картицама и онлајн плаћању.

„Јаху” је овим хакерским нападима постао највећа жртва сајбер-криминала у историји интернета, остављајући угрожено милијарду и више људи.

Шта урадити ако је хакован јаху-налог:
* обришите све личне податке с јаху мреже
* измените све исте лозинке
* измените све лозинке на сервисима на које сте пријављени јаху мејлом
* укључите препознавање у два корака: лозинка и ес-ем-ес или лозинка и мејл
ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*