Опозиција удружено у Београду

0

Договор Јанковићевог покрета, СДС и ДС о изборима у главном граду. У Тадићевој странци отворени су за Јеремића

ПОКРЕТ слободних грађана, ДС и СДС постигли су начелан договор о томе да, кад буду расписани избори у главном граду, изађу са једном листом. Исто ће важити и за евентуалне изборе за парламент, уколико се буду одржавали истовремено с београдским изборима.

Разговори о свим детаљима заједничког деловања се настављају, и у следећој фази, према нашим информацијама, прецизираће се колико би која од ових политичких опција имала места на листи, ко ће бити кандидат за градоначелника, али и ко би био најбоље решење за остала места у градској власти. Идеја је да се коначни договор саопшти грађанима кад програм и тим који ће понудити да буде на челу престонице буду комплетирани у потпуности.

Према нашим изворима блиским демократама, постоји могућност да се овом опозиционом блоку придруже и други, али напомињу да из идеолошких разлога то свакако не могу бити Двери. Што се тиче Вука Јеремића, чека се да он оформи странку, како би могло да се процени колики би проценат гласова његова организација освојила и да ли би ојачала овај блок. Јер, рачуна се да свако ко буде изашао самостално на изборе, а остане испод цензуса, директно иде наруку напредњацима.

За Тадићев СДС, који је Јеремића подржавао на председничким изборима, ни сада нема ничега спорног. Њихов портпарол Константин Самофалов преноси нам да немају ништа против приступања Јеремића заједничком фронту грађанске демократске опозиције, неопходном како би се започело са демонтирањем Вучићевог система власти.

– Са ПСГ Саше Јанковића и ДС водимо интензивне разговоре и мислим да смо близу договора о заједничком наступу и на предстојећим београдским и на евенетуалним парламентарним изборима. Договор подразумева и јединствену политику и заједничке листе и кандидате. Кроз договоре о заједничким политикама за Београд доћи ћемо и до личности које ће те политике моћи најквалитетније да изнесу, али и да завреде подршку грађана – каже Самофалов.

ВУКА ЈОШ ПРОЦЕЊУЈУ

ЗА демократе је дискутабилна и Јеремићева идеолошка оријентација, која је, по њиховом виђењу, на председничким изборима „вукла више удесно“, док је, како сматрају, Саша Јанковић био више оријентисан „улево“, због чега чекају да виде Јеремићев страначки програм. Сам Јеремић најавио је да ће формирати странку политичког центра која би премостила поделе у друштву.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*