Осујећени тајни планови Приштине

0

Важна дипломатска победа у борби против пријема Косова у чланство УНЕСКА. Покушали да прескоче процедуру и стигну до Генералне конференције

ИЗОСТАНКОМ кандидатуре Приштине за чланство у Унеску, Србија је остварила важну дипломатску победу. А колико је све било компликовано, показују и осујећени тајни планови Приштине да прескоче процедуру. Амбасадор Србије при овој светској организацији Дарко Танасковић за „Новости“ открива да су приштинске власти намеравале да направе изненађење, па да се преко оних који их подржавају, „убаце“ на заседање Генералне конференције у новембру!

– Повремено су се у последње време појављивале идеје о оваквом скраћивању пута, и на њима заснована прижељкивања недовољно обавештених. Таква „тумачења“ заснивала су се на чињеници да је питање пријема Косова једном већ било на дневном реду Генералне конференције, па да би, наводно, опет могло да се на њој директно појави. То је апсолутно немогуће, јер је 2015. године захтев за пријем на Генералној конференцији одбијен, па би евентуални обновљени захтев био сасвим нов предмет који би морао да прође путем предвиђеним за државе нечланице УН. Тога су свесни и у Приштини, па су и овога пута имали намеру да се писменим захтевом прво обрате генералној директорки Унеска, а не непосредно Извршном савету – објашњава Танасковић.

Амбасадор наглашава да је већ поодавно било јасно да у Унеску не постоји расположење за то да се ионако преоптерећен и делом противречан дневни ред заседања Извршног савета и Генералне конференције оптерети додатном, проблематичном тачком која би нужно изазвала озбиљну поделу у организацији, а она, што никако није занемарљив моменат, ове године бира и новог генералног директора.

– То је, изгледа било јасно свима, сем неким појединцима у новој влади Косова – каже Танасковић.

ЋЕРАЋЕМО СЕ ЈОШ…

Амбасадор Србије при Унеску је свестан да привремене власти на Косову неће одустати од даљих покушаја да се учлане у ову, или неке друге светске организације.

– Извесно је да ће Приштина наставити са оваквим покушајима, без обзира на то што је у последње време доживела три болна ударца, у Светској царинској организацији, у вези са чланством у Интерполу и у Унеску. То је стратегија чији је крајњи циљ засад недостижно чланство у УН. Што рече песник, „ћераћемо се још“… – истиче Танасковић.

 

 

Вечерњеновости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*