Осумњиченом за шпијунажу одређен притвор од 30 дана!

0
palata pravde, sigurnosni sistemi 13 06 2007 snimio: milutin labudovic OBEZBEDJENJE ZGRADA

Чеди Чоловићу, осумњиченом за шпијунажу у корист Хрватске, на предлог Тужилаштва је одређен притвор до 30 дана, сазнаје РТС.

Осумњичени Чоловић саслушан је данас у Палати правде, након чега је тужилаштво саопштило да је покренуло истрагу.

Тужилац је судији за претходни поступак Вишег суда у Београду предложио да одреди притвор због опасности од бекства, да не би утицао на сведоке, да не би поновио кривично дело, као и због узнемирења јавности, а за наведено кривично дело је предвиђена казна затвора преко 10 година, саопштено је из тужилаштва.

Према Кривичном законику Србије, казна од три до 15 година затвора запрећена је за оне који тајне – војне, економске или службене саопште, предају или учине доступним страној држави, страној организацији или лицу које им служи.

Затвор од пет до 15 година запрећен је за оне који за страну државу или организацију стварају обавештајну службу у Србији или њоме руководе.

Од једне до 10 година затвора запрећено је у случају ступања у страну обавештајну службу, а једна до осам година у случају прибављања тајних података или докумената у намери да се саопште или предају страној држави, организацији или особи која им служи.

Тужилаштво је раније саопштило да ухапшено лице има држављанство Републике Србије и Хрватске, и да је до 1990. године живео и радио у Републици Хрватској, након чега му је место пребивалишта било у Републици Србији.

Медији су пренели да се осумњичени зове Чедо Чоловић (57) и да је пензионисани официр Војске Републике Српске Крајине, који је ухапшен док је бежао у Хрватску.

Наводе и да је ухапшени протеклих месеци па, како наводе, и година, у Београду и Србији прикупљао податке о официрима ЈНА против којих Хрватска јесте или би могла покренути кривични прогон због дела почињених током рата.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*