Откривено где је Асанж – затворен у британском „Гвантанаму“

0

Џулијан Асанжа је због мањка приступа интернету и здравственој нези и немогућности да изађе напоље, као неподношљив оценио боравак у еквадорској амбасади.

Тај боравак у амбасади у Лондону окончан је његовим хапшењем у четвртак.

Блумерг наводи да би услови у којима сада борави могли да буду много гори пошто је смештен у британску верзију америчког затвора за терористе „Гвантанамо“.

Затвор „Белмарш“ у југоисточном делу Лондона пореде с овим затвором на Kуби, у којем су америчке власти држале најопасније исламисте, пре свега због тога што су у британском „Гвантанаму“ смештени изузетно опасни затвореници.

Ту је казну служио, између осталих Абу Kатада који је описиван као десна рука Осаме бин Ладена, некадашњег вође Ал Kаиде, за подручје Европе, као и четворица мушкараца који су покушали да изведу самоубилачки напад у лондонском систему јавног превоза. Након што је његов случај, после хапшења, обрађен пред судом у британскопј престоници, Асанж је спроведен у „Белмарш“.

То је изјавио Асанжов пријатељ Вон Смит, који је био једна од последњих особа која је посетила Аустралијанца у еквадорској амбасади пре хапшења.

Блумберг оцењује да би одабир локације где ће Асанж чекати даље судске одлуке могао да указује на строги приступ који су британске власти заузеле по питању притварања 47-годишњег Асанжа, док се он буде борио против изручења САД које га терете за откривање владиних тајни.

Наводи се да у „Белмаршу“ има затвореника различитих профила, од нижих преступника до одељења које држи најопасније затворенике у земљи. Агенција наводи да ће овакво окружење бити потпуна новост за Асанжа, пошто је 2010. године, док је чекао одлуку британских власти по захтеву Шведске да јој га изруче, провео девет дана у другом лондонском затвору „Вондсворт“.

Kада је ослобођен уз кауцију његов адвокат је услове у затвору назвао „дикенсовским“, док је сам Асанж рекао да је у време проведено у том викторијанском затвору „имао времена за размишљање“.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*