Овако руски амбасадор брани Kосмет у УН!

0

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је да „косовски пројекат наставља да пропада“ и да Приштина потпуно некажњено наставља да не испуњава договоре из Брисела.

Он је на седници Савета безбедности УН о Kосову и Метохији рекао да Русија у садашњим околностима не види основу за смањење обима Унмика.

„Многе делегације представљале су нам данас дивну слику са Kосова, али то се не подудара са нашим виђењем ситуације. Kосовски пројекат и даље паказује своју неодрживост“, навео је Небензја.

Он је истакао да Унмик остаје значајан инструмент за међународно праћење ситуације на Kосмету.

Небензја је позвао међународну заједницу да обезбеди поштовање Срба на Kосову који су изложени нападима на њих и њихову имовину.

Он је рекао да ни два месеца од избора на Kосову институције још нису почеле нормално да функционишу, нити је остварен ни најмањи напредак по питању формирања заједнице српских општина.

„Позивамо посредника у дијалогу да обезбеди гаранције за поштовање права Срба и заштиту њиховог верског наслеђа“, нагласио је он, наводећи примере напада на Србе и њихову имовину, при чему посебно забрињавају покушаји узурпирања имовине Српске православне цркве.

Он је истакао да намере Приштине за чланство у Унеску не треба узети у обзир.

Небезја је истакао да нема више никаквих препрека за почетак рада Специјалног суда за злочине терористичке ОВK, те додао да се на Kосову врбују људи који одлазе да се боре на страни екстремиста на Блиском истоку.

Представник Kине Ву Хаитао оценио је да Савет безбједности УН треба да остане посвећен ситуацији на Kосову и задржи посредничку улогу, истакавши да „не треба понављати грешке из историје“.

Он је изразио подршку што скоријем наставку дијалога Београда и Приштине и примени договореног уз изградњу узајамног поверења, те позвао и на уздржавање од акција које би могле довести до тензија.

Представници западних земаља, сталних чланица Савета безбједности УН, позвали су да се прореде седнице овог тела посвећене ситуацији на Kосмету, као и да се размотри смањење обима и, на крају, укидање Унмика, чему су се, осим Србије, оштро успротивиле Русија и Kина.

Већина амбасадора земаља чланица Савета безбједности УН је, током дебате на седници о Kосову, позвала на брзо формирање нове владе самопроглашеног Kосова, али и на обнову бриселског дијалога и наставак нормализације односа Београда и Приштине.

Представник САД Мишел Сајсон позвала је све државе које нису признале самопроглашено Kосово да то учине и да подрже његово чланство у међународним организацијама, укључујући УН и Интерпол, чему су се придружили и представници Француске, Велике Британије и Јапана.

Она је оценила да је Унмик изгубио разлог постојања и затражила да се та мисија постепено смањи и на крају укине, а да се представљање извештаја и седнице посвећене њеном раду одржавају на шест, уместо на три мјесеца.

Сајсонова сматра да је влада у Приштини „одавно показала да је способна да управља и Савет треба да призна да је Kосово остварило значајан развој“.

САД су затражиле и да Kосово што прије формира нову владу, ратификује споразум са Црном Гором и учини кораке ка изградњи мултиетничког друштва.

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*