Ове светске компаније су сарађивале са НАЦИСТИМА!

0

Неке су се извиниле, а неке никада нису јавно коментарисале своју срамоту. Чињеница је, пак, да су многе велике компаније чије производе и данас купујемо тесно сарађивале с нацистима у Другом светском рату. Међу њима нису само немачке – „Бајер“, „Сименс“ и „Хуго Бос“, већ и америчке, попут „Форда“, у време док је оснивач Хенри Форд водио компанију.

Хуго Бос

Bosove uniforme nosili su pripadnici SS odreda

 Модни дизајнер је био члан Нацистичке партије, у коју је ушао две године пре него што је Хитлер дошао на власт. Креирао је униформе за СС одреде и Хитлерјугенд (нацистичка младеж), а шили су их логораши у злогласним концентрационим камповима. Компанија, која је данас један од великих светских брендова, издала је формално извињење 2011. и финансирала књигу о њиховим везама са нацистима.

Форд

Ford je dobio najviši orden nacista koji može da dobije ne-Nemac

Макс Волас, новинар који је истраживао Холокауст, написао је у својој књизи да није само Хенри Форд пао под утицај нациста, већ би и његов најстарији син Едсел био оптужен за сарадњу с непријатељем, да није преминуо 1943. Хитлер није скривао своје дивљење за Хенрија Форда и то је и овековечио у књизи „Мајн кампф“, а Фордов портрет је држао у својој канцеларији.

Мерцедес, Фолксваген и Ауди

Mercedes je koristio zarobljenike iz logora

Власник „Мерцедеса“ „Дајмлер“, признао је још 1986. да је за њих радило 40.000 принудних радника у грозним условима током Другог светског рата. У „Фолксвагеновој“ фабрици у Волфсбургу је радило 12.000 заробљеника, а данашњи Ауди, некадашњи Ауто Унион, користио је 20.000 заробљеника из концентрационих логора у својим фабрикама.
Folksvagenov logo sa svastikom

БМВ

Тек 2011. породица Квант, власници БМВ-а, признали су да су отимали јеврејске фирме у Немачкој, користили радну снагу из логора и пословали са највишим ешалонима нацистичке владе. Глава породице Гунтер Квант постао је члан Нацистичке партије 1933. године, а његова бивша супруга Магда Ритшел удала се за Јозефа Гебелса, и заједно су извршили самоубиство, након што је отровала шесторо своје деце у Хитлеровом бункеру 1945. У Квантовим фабрикама оружја неколико непослушних радника је погубљено, а у својој кући за одмор је упошљавао робове из Украјине.

Шанел и Луј Витон

Za Koko Šanel kažu da je sarađivala s nacistima i bila antisemita

Аутор књиге „Спавати с непријатељем: Тајни рат Коко Шанел“ тврди да је она била анти-семита, хомофоб, и да је активно сарађивала с нацистима током окупације Париза. Такође, књига „Луј Витон: Француска сага“ открива да је ова модна кућа имала јаке везе са Вишијевским режимом, и производили су добра која глорификују маршала Филипа Петена. Најстарији син Луја Витона, Анри, наводно је био чест гост кафеа који је држао Гестапо.

Бајер

Bajer je proizvodio zloglasni "Ciklon B": Gasna komora Majdanek

Фармацеутска кућа је производила отровни гас „Циклон Б“, који су нацисти користили за масовна убиства Јевреја у концентрационим логорима. Користили су 83.000 логораша за присилан рад само током 1944.

Кодак

Компанија најпознатија по фотографској опреми некада је производила војну опрему, окидаче и детонаторе, и у време Другог светског рата пословали су са нацистичком Немачком, чак и дуго након што су САД ушле у рат. Касније су због коришћења принудних радника упатили 500.000 долара у фонд за жртве принудног рада у нацистичкој Немачкој.

Сименс

Simens vozilo za nacističku propagandu

Још 1946. Херман фон Сименс признао је да су у фабрикама користили заробљенике за принудни рад, међутим никада није оптужен због тога. Изазвали су буру када су у САД покушали да региструју име „циклон“ (назив усисивача), који је подсетио многе на „циклон Б“, злогласни гас којим су убијани Јевреји у гасним коморама.
БЛИЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*