Ово је Шиптарска „правда“: Суд у Приштини обуставио истрагу за убиство 14 српских жетелаца

Специјално тужилаштво у Приштини обуставило је истрагу против свих осумњичених за убиство 14 српских жетелаца у Старом Грацком код Липљана 23. јула 1999. године, сазнаје Танјуг.

0

Међународни тужилац је, након бројних истражних радњи, 2007. године покренуо истрагу против осам осумњичених припадника Ослободилачке војске Косова, јединице из Липљана, да су починили масакар над 14 српских цивила, у пољима у селу Старо Грацко.

После више од девет година након покретања истраге и проширења истраге, поступак је у односу на све осумњичене обустављен без адекватног образложења.

Реаговала је министарка правде Србије Нела Кубуровић која је рекла да је још једном потврђена неправда над Србима на КиМ а одлуку о обустављању истраге оценила је као срамну.

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић је саопштио да су породице и пријатељи „српских мученика у Старом Грацком“ уместо правде, а на годишњицу овог страшног злочина, добили неправду и још једну поруку да је Србе у нашој јужној покрајини дозвољено убијати.

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је онај ко је одлучио да обустави истрагу против осумњичених за убиство 14 жетелаца у Старом Грацку одлучио да обустави борбу за човечанство.

Председник Српске листе Славко Симић оценио је да је срамна и скандалозна одлука о обустављању истраге против свих осумњичених за убиство 14 српских жетелаца у Старом Грацком.

„Оваква одлука специјалног тужилаштва је апсолутно срамна и скандалозна, јасно је да на Косову и Метохији не постоји право и правда када су у питању злочини над Србима“, навео је Симић.

У Старом Грацком, 23. јула 1999. године, убијено је из непосредне близине, на њиви, 14 Срба – Милован Јовановић (1969), Јовица Живић (1970), Радован Живић (1967), Андрија Одаловић (1967), Слободан Јанићијевић (1965), Миле Јанићијевић (1957), Новица Јанићијевић (1981), Момчило Јанићијевић (1946), Станимир Декић (1955), Божидар Декић (1947), Саша Цвејић (1973), Љубиша Цвејић (1939), Никола Стојановић (1936) и Миодраг Тепшић (1951).

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*