Ово су најисплативија занимања у Србији

0

Просечна плата у Србији износи мање од 400 евра, али уз нека занимања можете зарадити десет пута више новца – чак 4.000 евра. Просечна нето зарада за месец јун, према званичним подацима, износила је 46.450 динара, што је мало мање од 400 евра.

Следећи послови су веома уносни.

Фитнес инструктор – до 1.000 евра

Школовани фитнес инструктори данас имају могућност да лепо наплате оно за шта су се школовали.

– Основна плата на коју сам пријављен износи тек нешто више од 20.000 динара, а остатак од десетак хиљада добијам у кешу. Оно што ме вади јесу индивидуални тренинзи, па дневно узмем и око 50 евра на тај начин. Новац јесте одличан, али ради се скоро цео дан и веома је напорно – рекао је Стефан Г. који ради у једном београдском фитнес студију.

Kонтрола летења – од 3.000 евра

Kонтрола летења Србије и Црне Горе, према подацима за прошлу годину, има 899 запослених. У просеку, сваком од радника овог предузећа сваког месеца на рачун легне 3.263 евра.

ИТ сектор – минимум 700 евра

Овде спадају програмери, софтерски инжењери и девелопери. У овом сектору загарантована вам је висока плата, али на посао се мало чека. Почетна плата ретко иде испод 700 евра, а они искуснији и школованији и са менаџерским способностима могу да зараде и неколиколо хиљада евра. Велики плус је то што се потражња за стручњацима у овој области константно повећава.

Међу пословима у овој бранши јесте и занимање дата научник, које се тек развија у Србији, а које је у САД плаћено око 10.000 долара месечно.

Пилот – од 4.000 евра

У Србији будући пилоти плаћају најкупљу школарину на државним факултетима и она износи укупно 45.000 евра за три године студирања и обуке. Али када постану пилоти (или копилоти), своје школовање врло брзо отплате

До 2035. године биће потребно додатних 300.000 пилота према истраживању које је спровела компанија Боинг. Немам праве податке, али плате копилота отприлике месечно износе од 4.000 евра па навише. У иностраним компанијама те цифре су и десетоструко веће – рекао је извор 24 сата из СМАТСА ваздухопловне академије у Вршцу.

Народни посланик – 850 евра

Плате народних посланика у нашој држави међу најнижима су у Европи, али далеко од тога да су наши репрезенти у Скупштини лоше плаћени.

Често су захтевали да им месечно на рачун легне више новца, али су брзо одустајали због негативних реакција јавности. Ни цифра од преко сто хиљада динара месечно уопште није лоша.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*