Ово су највеће политичке династије у Србији – Kркобабић, Шешељ, Дачић…

0

Појам „политичка династија“ познат је у многим земљама широм света, али, ни Србија не одмиче за њима. Породице чији чланови наслеђују једни друге на партијским, а ћесто и на државним позицијама постоје и у Србији.

Династија Kркобабић је можда најпознатија у Србији. Прво је српска јавност упознала Јована Kркобабића, оснивача ПУПС-а и бившег потпредседника Владе, министра рада, запошљавања и социјалне политике, који је почео политиком да се бави од ране младости.

Њега је наследио син Милан, који је после свог оца преузео ПУПС, на чијем је челу, и чији је мандат опет обновљен, а годинама је био на челу ЈП „Пошта Србије“. Он је и министар без портфеља. Његов син Стефан запослен је као саветник у Привредној комори Београда, а да ли ће кренути очевим и дединим стопама када је политика у питању, видећемо.

Слична ситуација је и у породици Шешељ. Лидер радикала Војислав Шешељ „убацио је у ватру“ и своје синове Александра и Николу. Александар је од прошле године посланик у Скупштини, а Никола Шешељ је председник Општинског одбора СРС на Новом Београду, као и члан општинског већау Новом Београду, односно члан кабинета Александра Шапића. Да ли ће стећи славу и популарност свог оца, показаће време.

Да ивер не пада далеко од кладе показује и „династија Николић“. Бивши председник Србије и оснивач и бивши председник Српске напредне странке Томислав Николић такође није једини у породици који је у политичким водама. Његов син Радомир је годинама градоначелник Kрагујевца.

Он је обављао функцију председника Градског одбора СНС у Kрагујевцу у периоду од 2010-2012. године. У јуну 2012. изабран је за потпредседника Главног одбора, а у октобру исте године за председника Извршног одбора СНС-а. На локалним изборима 2012. године био је први на листи одборничке групе СНС-а.

Очевим стопама кренуо је и Лука Дачић, син лидера социјалиста Ивице Дачића, који се званично прикључио јату социјалиста када је постао пунолетан, прошле године. Тако је после његовог првог наступа Дачић сениор рекао да је Лука добро говорио и да он сада може у пензију. Међутим, не знамо да ли ће Лука Дачић успети да „украде“ славу свом оцу, јер тешко је засенити Дачића сениора када су разни „наступи“ у питању.

Маминим стопама кренула је и ћерка потпредседнице ЛДП-а Наташе Мићић, Анђела, коју је јавност упознала током кампање за београдске изборе, када је ЛДП изашао са новим младим лицима, међу којима је била и она. Анђела Мићић рођена је 1989. године у Ужицу, где је завршила основну и средњу школу, а у Београду је завшила ФОН.

Мало ко зна да је и син Александра Антића, министра саобраћаја такође у политици. Андреј је члан омладине СПС-а, а да ли ће кренути очевим стопама и ка некој фотељи у Влади, време ће показати.

И Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе није једини из породице који се бави политиком. Он је кренуо очевим стопама. Kостадин Ружић, био је истакнути српски дипломата у Аустралији, у Перту.

Еспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*