ПАЦОЛИ ПРОВОЦИРА: „Српски посланици су за мене Kосовари српског говорног подручја“

0

Министар спољних послова у косовској влади Беџет Пацоли је током посете Бриселу изјавио да је оптимиста када је дијалог Београда и Приштине у питању.

– Мој циљ је што боља сарадња Kосова са регионом, а поготово са Србијом – рекао је Пацоли за Тањуг.

Пацоли је први члан нове косовске владе који се састао са званичницима ЕУ у Бриселу, а после разговора са комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом рекао је да је оптимиста када је реч о наставку дијалога са Београдом.

– Ја сам велики оптимиста, јер је господин Вучић отворио неколико могућности. Ми морамо да користимо сваку добру ствар, да је узмемо, простудирамо, ставимо на сто и да радимо на томе. Ја сам то захтевао одавно и увек сам био свестан да само искрени дијалог може да помири тај крај. Бићу најсрећнији човек ако се једног дана тај крај помири. Ми смо живели некада заједно и живот мора да продужи тако – одговорио је Пацоли на питање како види наставак дијалога Београда и Приштине.

Такозвани косовски министар спољних послова је оценио да је нова косовска влада динамична и да добро сарађује и ради, а истакао је да је мултиетничност њена посебна предност њена.

– Посланици српске заједнице, ја их називам ’Kосовари српског говорног подручја‘, знају јако добро да они морају да раде све за добробит своје заједнице. Нормално је да ћемо сарађивати и у границама могућности радити све да се њихово присуство у парламенту и влади Kосова оправда код њихових гласача – рекао је Пацоли.

На питање какав је план нове косовске владе када је реч о формирању војске Kосова, Пацоли је одговори да „нема ванредних ситуација“, да ће „све бити добро“ и да је он у Брисел дошао како би се упознао са званичницима ЕУ и како би их прво саслушао, а онда дејствовао.

– Влада ће се концентрисати на економске реформе. Наш циљ је да до краја следеће године имамо економски раст већи од пет одсто. То утиче на добробит народа и квалитетнији живот – рекао је Пацоли.

Он је додао и да је његов лични циљ економски раст од 10 одсто на Kосову.

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*