Pajtić iz Amerike poručuje: Amerikanci u nelagodi zbog posete Vučića Kremlju!?

0

PREDSEDNIK Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da nema opravdanja za odugovljačenje sa formiranjem Vlade Srbije kada jedna lista ima većinu u Skupštini Srbije.

“Nema parlamentarna većina razloga da popusti pred bilo kojim pritiskom”, rekao je Pajtić za “Glas Amerike”.

On je ocenio da se zbog toga što nije formirana Vlada nanosi šteta građanima, poljoprivrednicima, koji ne znaju kakva će biti agrarna politika i investitorima koji ne “žele da ulože jer ne znaju ko će biti ministar i kakva će biti investiciona politika”.

Pajtić je dodao da će DS insistirati da buduća Vlada bude posvećena procesu evropskih integracija Srbije i najavio da će podržati zakone koji su evropski, zbog toga što “ne vide bolju alternativu za Srbiju”.

“Postoji bojazan koja provejava kod naših sagovornika ovde (u SAD) da Srbija u određenom smislu menja kurs, postoji nelagoda posebno kod američkih sagovornika zbog činjenice da je mandatar nedelju dana posle izbora išao u Kremlj, a saopštenja Kremlja da se očekuje da u Vladi budu predstavnici onih stranaka odnosno pojedinci koji podržavaju dobre odnose sa Rusijom se ovde smatra neprimerenim mešanjem u unutrašnje poslove Srbije”, izjavio je Pajtić.

Dačić: Neverovatno je licemerje tvrdnja Pajtića da SAD brine rusko mešanje u formiranje Vlade
“Dok su oni bili miljenici i eksponenti Zapada u Srbiji, demokratama nikada nije smetalo da stranci utiču na formiranje Vlade u Srbiji. Nije im smetalo kada su me 2008. godine zvali sa cele zapadne hemisfere da podržim Tadića, nije im smetao ni Papandreu, Štajnmajer, Aselborn, Moratinos, niti 2012. Ketrin Ešton, Riker i ostali. Sada Pajtiću navodno smeta ruski uticaj”
U pisanoj izjavi koju je dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić još pita: s kojim je to značajnim američkim i evropskim sagovornicima Pajtić razgovarao u SAD, “kada ništa tako nismo čuli ni premijer Aleksandar Vučić i ja, ni od Bajdena, Kerija, Nulandove, Mogerinijeve, Merkelove, Olanda itd”
PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da izjava Bojana Pajtića da su SAD zabrinute zbog ruskog mešanja u formiranje Vlade predstavlja neverovatno licemerje.

“Dok su oni bili miljenici i eksponenti Zapada u Srbiji, demokratama nikada nije smetalo da stranci utiču na formiranje Vlade u Srbiji. Nije im smetalo kada su me 2008. godine zvali sa cele zapadne hemisfere da podržim Tadića, nije im smetao ni Papandreu, Štajnmajer, Aselborn, Moratinos, niti 2012. Ketrin Ešton, Riker i ostali. Sada Pajtiću navodno smeta ruski uticaj”, istakao je Dačić.

On, u pisanoj izjavi koju je dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova, takođe, pita s kojim je to značajnim američkim i evropskim sagovornicima Pajtić razgovarao u SAD, “kada ništa tako nismo čuli ni premijer Aleksandar Vučić i ja, ni od Bajdena, Kerija, Nulandove, Mogerinijeve, Merkelove, Olanda itd”.

“Ni od koga. Naprotiv, svi su imali samo reči hvale za državnu politiku i put Srbije”, ističe Dačić.

“Pajtiću smeta srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, a što ne kaže da smo sporazum o tome potpisali Šojgu i ja pred Tadićem i Medvedevim, prilikom njegove posete Srbiji. Kako tada Pajtiću to nije smetalo?” ukazuje Dačić.

On je dodao da Vladu Srbije ne formira niko sa strane, već premijer i mandatar Aleksandar Vučić, zato što su o tome glasali građani Srbije koji su svakoga najbolje ocenili, pa i Pajtića, koji je jedva prešao cenzus.

“A naš put se zna – ulazak u EU, prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, partnerstvo sa uticajnim zemljama u svetu, kao što su SAD i Nemačka, a, pre svega, naš cilj je jaka, poštovana i razvijena Srbija”, ističe Dačić.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*