Пановић и Смајловић :Да ли се Београд гради или руши…

0

Председница Суда части УНС-а и новинарка Љиљана Смајловић осврнула се, гостујући у прелиставању штампе на ТВ Прва, на двадесетогодишњицу НАТО бомбардовања Србије, која је обележена низом догађаја протеклих дана, поновивши своје раније тврдње да се ради о „агресији“ према једној сувереној земљи.

Смајловић је, правећи аналогију са недавним упадом (уласком) демонстраната у оквиру протеста „1 од 5 милиона“ у зграду Радио телевизије Србије (РТС), истакла да се мора водити рачуна о стварном насиљу и, како је рекла, „правдању насиља“.

„РТС је у центру пажње, када упадате у неки медиј силом, ја сам то поредила са НАТО бомбардовањем РТС-а. НАТО је рекао да је бомбардовао РТС, јер није објективан, и то у време када је НАТО лагао много више него РТС. НАТО је лагао да је у три дана нестало 100.000 албанских мушкараца“, рекла је Смајловићева.

Према њеним речима, танка је граница између насиља и правдања насиља над нама, у смислу „ми смо чинили грешке, па смо заслужили бомбардовање“.

„И зато, јако је битно да ли је упад (у РТС) или смо ушли. Јако је битно је ли чин агресије или ваздушне кампање НАТО“, истакла је Смајловићева, додајући да и из НАТО сад тврде да је у питању нелегално, али „морално оправдано“ бомбардовање.

Кад ви кажете – није фер, осуђујем упад (у РТС), али…, па да видимо шта је до тога довело и слично, то, како каже, није у реду.

зоран, пановиц1

РТВ

„Шта би било да смо рекли 2001. приликом напада на Светски трговински центар у Њујорку, није у реду, али шта је до тога довело, те да ли су Американци изазвали толико незадовољство“, казала је Смајловић, и додала „не могу ја да правдам напад на ( куле) близнакиње“.

Она је оценила да су односи Србије са НАТО изврсни, да „имамо једну војну вежбу са Истоком, а рецимо 15 са НАТО“.

С друге стране, Смајловић истиче да не треба „хајцати“ емоције, попут једног дневног листа који данас, без повода, пласира старе, већ познате информације о томе колико су западни политичари правили бизнис на темељу ангажмана у региону.

„Има довољно индигнације, људи мисле да је ово била агресија“, додала је она.

Новинар дневног листа „Данас“ Зоран Пановић, гостујући у истој емисији и не негирајући да ствари треба назвати правим именом, као и да је против еуфемизама да је реч о интервенцији, а не о агресији противној међународном праву, оценио је да се „вртимо у некој спирали и, како време одмиче, уместо да превазилазимо догађаје и процесе, ми као да им идемо опет у сусрет“.

„Србија мора да има пијетет према жртвама, али треба да превазилази тешкоће у односима са Западом. Како је Србија дошла у друштво држава попут Северне Кореје, Ирака, Либије, одакле Србија у таквом друштву“, запитао је Пановић.

Како каже, свака политика која се базира на политици која је почела да се води у Србији с позних осамдесетих, осуђена је на пропаст што се тиче српских националних интереса.

„То смо доказали више пута. Антибирократска револуција која нам се стално понавља, увек нас води у исте грешке и исте судбинске поразе“, напоменуо је Пановић.

Према његовим речима, „можда је наша нормализација односа са Европом“, и „православна“ Европа путоказ…

„Можда би православна Европа, али ипак ЕУ била нека наша оптимализација. Наша земља је полупериферног капитализма. Можда је наша светла будућност у координатама – Хрватска, Бугарска, Мађарска, Грчка…“, додао је он.

Поводом „случаја Шабић“, када је бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић на свом твитер профилу у петак окачио фотографију где је крвав и оставио двосмислену, или бар нејасну поруку, уз текст „Шта су направили од мог града“, а што је произвело различите коментаре и интерпретације у јавности, да би потом објавио да се не ради ни о каквом политички мотивисаном нападу, већ да је у питању несрећан случај, али „није било полиције…“, Смајловић је нагласила да је свима јасно да је Шабић, како је казала, „човек опозиције“.

„Он је пао, и неопрезним твитовима створио је утисак у јавности да се нешто страшно догодило. Да ли је неопрезност или зла намера… Није (Шабић) размишљао да ће скочити опозиција да то искористи“, рекла је Смајловићева.

Пановић каже да је у питању „шокантна слика“, и да „у повишеним тензијама може да се помисли свашта“.

„Завршило се без даље политизације, и то је добро“, рекао је Пановић.

Према његовим речима, показало се да институције и органи, попут заштитника грађана (омбудсман) и повереника за информације од јавног значаја могу да раде само ако су „полуопозициони“.

„Они на неки начин компензују одсуство опозиције“, нагласио је Пановић.

Када је реч о јучерашњим догађајима у центру града када је затворен центар, и где се власт и опозиција међусобно препуцавају за „блокаду саобраћаја“, саговорници у студију ТВ Прва сложни су у оцени да је важан угао гледања, јер „сви гледамо из угла који нам одговара“, као и да су симпатије по том питању подељене.

У питању је велика игра живаца власти и опозиције, сматра Пановић.

„Шта се десило јуче. Зашто је затворен центар града. Да ли се то град гради, јер видимо кранове, како је рекао, каже, француски новинар с којим је био у друштву пре неки дан, да ли се развија, какав је контекст џакова соли“? запитао је он.

Смајловић је истакла да је битно што се гради.

„Опозиција каже да се Београд руши, мени се чини да се Београд гради“, рекла је она, и додала да је то угао из којег на ствари гледа и поменути француски новинар.

У том контексту је споменула да је важно да се истражи „случај Савамале“, јер ако је нешто лепо „не треба против закона да се руши“.

„Мени је важно да стигнем на посао, ако не стигнем, небитно ми је да ли ће опозиција то што ради (блокада улица) звати грађанском непослушношћу, јер мени ће се чинити да је надамном учињено насиље“, закључила је Смајловићева.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*