Panović i Smajlović :Da li se Beograd gradi ili ruši…

0

Predsednica Suda časti UNS-a i novinarka Ljiljana Smajlović osvrnula se, gostujući u prelistavanju štampe na TV Prva, na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja Srbije, koja je obeležena nizom događaja proteklih dana, ponovivši svoje ranije tvrdnje da se radi o „agresiji“ prema jednoj suverenoj zemlji.

Smajlović je, praveći analogiju sa nedavnim upadom (ulaskom) demonstranata u okviru protesta „1 od 5 miliona“ u zgradu Radio televizije Srbije (RTS), istakla da se mora voditi računa o stvarnom nasilju i, kako je rekla, „pravdanju nasilja“.

„RTS je u centru pažnje, kada upadate u neki medij silom, ja sam to poredila sa NATO bombardovanjem RTS-a. NATO je rekao da je bombardovao RTS, jer nije objektivan, i to u vreme kada je NATO lagao mnogo više nego RTS. NATO je lagao da je u tri dana nestalo 100.000 albanskih muškaraca“, rekla je Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, tanka je granica između nasilja i pravdanja nasilja nad nama, u smislu „mi smo činili greške, pa smo zaslužili bombardovanje“.

„I zato, jako je bitno da li je upad (u RTS) ili smo ušli. Jako je bitno je li čin agresije ili vazdušne kampanje NATO“, istakla je Smajlovićeva, dodajući da i iz NATO sad tvrde da je u pitanju nelegalno, ali „moralno opravdano“ bombardovanje.

Kad vi kažete – nije fer, osuđujem upad (u RTS), ali…, pa da vidimo šta je do toga dovelo i slično, to, kako kaže, nije u redu.

zoran, panovic1

RTV

„Šta bi bilo da smo rekli 2001. prilikom napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku, nije u redu, ali šta je do toga dovelo, te da li su Amerikanci izazvali toliko nezadovoljstvo“, kazala je Smajlović, i dodala „ne mogu ja da pravdam napad na ( kule) bliznakinje“.

Ona je ocenila da su odnosi Srbije sa NATO izvrsni, da „imamo jednu vojnu vežbu sa Istokom, a recimo 15 sa NATO“.

S druge strane, Smajlović ističe da ne treba „hajcati“ emocije, poput jednog dnevnog lista koji danas, bez povoda, plasira stare, već poznate informacije o tome koliko su zapadni političari pravili biznis na temelju angažmana u regionu.

„Ima dovoljno indignacije, ljudi misle da je ovo bila agresija“, dodala je ona.

Novinar dnevnog lista „Danas“ Zoran Panović, gostujući u istoj emisiji i ne negirajući da stvari treba nazvati pravim imenom, kao i da je protiv eufemizama da je reč o intervenciji, a ne o agresiji protivnoj međunarodnom pravu, ocenio je da se „vrtimo u nekoj spirali i, kako vreme odmiče, umesto da prevazilazimo događaje i procese, mi kao da im idemo opet u susret“.

„Srbija mora da ima pijetet prema žrtvama, ali treba da prevazilazi teškoće u odnosima sa Zapadom. Kako je Srbija došla u društvo država poput Severne Koreje, Iraka, Libije, odakle Srbija u takvom društvu“, zapitao je Panović.

Kako kaže, svaka politika koja se bazira na politici koja je počela da se vodi u Srbiji s poznih osamdesetih, osuđena je na propast što se tiče srpskih nacionalnih interesa.

„To smo dokazali više puta. Antibirokratska revolucija koja nam se stalno ponavlja, uvek nas vodi u iste greške i iste sudbinske poraze“, napomenuo je Panović.

Prema njegovim rečima, „možda je naša normalizacija odnosa sa Evropom“, i „pravoslavna“ Evropa putokaz…

„Možda bi pravoslavna Evropa, ali ipak EU bila neka naša optimalizacija. Naša zemlja je poluperifernog kapitalizma. Možda je naša svetla budućnost u koordinatama – Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Grčka…“, dodao je on.

Povodom „slučaja Šabić“, kada je bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić na svom tviter profilu u petak okačio fotografiju gde je krvav i ostavio dvosmislenu, ili bar nejasnu poruku, uz tekst „Šta su napravili od mog grada“, a što je proizvelo različite komentare i interpretacije u javnosti, da bi potom objavio da se ne radi ni o kakvom politički motivisanom napadu, već da je u pitanju nesrećan slučaj, ali „nije bilo policije…“, Smajlović je naglasila da je svima jasno da je Šabić, kako je kazala, „čovek opozicije“.

„On je pao, i neopreznim tvitovima stvorio je utisak u javnosti da se nešto strašno dogodilo. Da li je neopreznost ili zla namera… Nije (Šabić) razmišljao da će skočiti opozicija da to iskoristi“, rekla je Smajlovićeva.

Panović kaže da je u pitanju „šokantna slika“, i da „u povišenim tenzijama može da se pomisli svašta“.

„Završilo se bez dalje politizacije, i to je dobro“, rekao je Panović.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da institucije i organi, poput zaštitnika građana (ombudsman) i poverenika za informacije od javnog značaja mogu da rade samo ako su „poluopozicioni“.

„Oni na neki način kompenzuju odsustvo opozicije“, naglasio je Panović.

Kada je reč o jučerašnjim događajima u centru grada kada je zatvoren centar, i gde se vlast i opozicija međusobno prepucavaju za „blokadu saobraćaja“, sagovornici u studiju TV Prva složni su u oceni da je važan ugao gledanja, jer „svi gledamo iz ugla koji nam odgovara“, kao i da su simpatije po tom pitanju podeljene.

U pitanju je velika igra živaca vlasti i opozicije, smatra Panović.

„Šta se desilo juče. Zašto je zatvoren centar grada. Da li se to grad gradi, jer vidimo kranove, kako je rekao, kaže, francuski novinar s kojim je bio u društvu pre neki dan, da li se razvija, kakav je kontekst džakova soli“? zapitao je on.

Smajlović je istakla da je bitno što se gradi.

„Opozicija kaže da se Beograd ruši, meni se čini da se Beograd gradi“, rekla je ona, i dodala da je to ugao iz kojeg na stvari gleda i pomenuti francuski novinar.

U tom kontekstu je spomenula da je važno da se istraži „slučaj Savamale“, jer ako je nešto lepo „ne treba protiv zakona da se ruši“.

„Meni je važno da stignem na posao, ako ne stignem, nebitno mi je da li će opozicija to što radi (blokada ulica) zvati građanskom neposlušnošću, jer meni će se činiti da je nadamnom učinjeno nasilje“, zaključila je Smajlovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

*