PATRIJARH IRINEJ: Centralni problem je Kosovo koje je pod okupacijom

0

„Jedan od centralnih problema sa kojima su suočeni i Crkva i naš narod jeste pitanje Kosova i Metohije, koje je odavno pod okupacijom“, izjavio je patrijarh Irinej na početku redovnog majskog zasijedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

„Voljom mocćnika ovoga svijeta, našeg svijeta, kosovsko-metohijska zemlja najprije je doživjela veliko stradanje, veće od svih prethodnih stradanja u svojoj istoriji, da bi na kraju bila otcijepljena od Srbije i proglašena nezavisnom šiptarskom državom, bar je to u pokušaju. Predhodno je uslijedio progon srpskog naroda, po broju veći od svih prethodnih progona i seoba, tako da su centralni dijelovi Kosova i Metohije ostali potpuno bez srpskog življa“, kazao je Irinej.

Prema njegovim riječima, kako je saopštila SPC, Srbija čini velike napore da odbrani i sačuva KiM, ali evropski i američki moćnici nemaju sluha za pravdu i istinu.

„Ono što je najveći problem za nas kada je u pitanju Kosovo i Metohija jeste što nas je ostalo u malom broju. Trebalo je više uraditi na povratku naroda. U Prizrenu živi nekoliko desetina Srba, slično je stanje u Peći, Prištini, Uroševcu, Đakovici… Malo je želje da se prognani vrate svojim domovima, a oni koji to žele, nemaju gdje da se vrate“, rekao je srpski patrijarh.

On je podsjetio da Srbija izdvaja znatna finansijska sredstva za narod i Crkvu na KiM, a da pomažu i pojedinci, poput Francuza Gujona i drugih.

„Dragocjena je duhovna pomocć i podrška koju pružaju manastiri na čelu sa preosvećenim vladikom Teodosijem. Oni su im najveći oslonac i ohrabrenje za opstanak“, rekao je Irinej i istakao da održavanje Sabora u Pećkoj patrijaršiji predstavlja veliko ohrabrenje za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

*