Патријарх Иринеј: Молим се богу да му да снаге и мудрости да своју улогу председника државе одигра на најбољи и најкориснији начин; Вучић: Један од владика је рекао „шта год урадиш – бићеш крив“

0

Председник Александар Вучић је на позив патријарха Иринеја данас дошао у Патријаршију на седницу редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве након чега је у обраћању медијима је прецизирао да се разговарало два и по сата, па нагласио да је током заседања покренуто питање и положаја Срба у Републици Српској, те о демографији становништва.

 • Свакога дана нас је све мање, мање за 104 човека. Зато морамо да радимо на томе. На овом састанку сам говорио искрено и отворено. Говорио сам и да некада нисмо били усаглашени са реалношћу, а да то не сме да нам се понови. Овај састанак је био јако важан јер црква има ставове које је важно чути – поручио је Вучић.

Он је напоменуо да је битно да се они чују, па чак и да су различити од државних, а потом је рекао да је пред нама тежак период.

 • Изнео сам све своје бриге, а мислим да је патријарх разумео. Један владика ми је рекао да ћу бити крив шта год да урадим, али моје је да се борим. Сабор сам обавестио о свим преговорима и питањима, а они мене о својим бригама. Посебно се захваљујем Додику који је разумео све наше проблеме, изнео своје мишљење, а није скупљао политичке поене на Сабору – казао је председник Србије, па се захвалио и патријарху Иринеју.

По завршетку обраћања, Вучић није желео да одговара на питања новинара, па ни да ли је дискутовано конкретно о неком потенцијалном решењу поводом KиМ.

Патријарх Иринеј је у обраћању медијима поручио да су два и по сата разговарали о проблемима са којим се народ суочава, а, како је рекао, највише на Kосову и Метохији.

 • Kонстатовали смо да је стање на KиМ веома тешко и, с обзиром на прилике, изузетно неизвесно како ће се завршити. Борићемо се, нећемо посустати у одбрани Kосова, а колико ћемо успети уздамо се у Бога и наше пријатеље. Зависи све од ситуације у свету, од оних који подржавају нас и оних који подржавају другу страну. Наш председник се јуначки бори, а не сумњамо у његове добре намере. Дивим се тој енергији, а разговори које води су веома тешки – рекао је патријарх, напоменувши да је то његов став, али и став Сабора Српске православне цркве.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је поручио да је заседање био добра прилика да се разговара о питањима која су битна за државу.

 • Ово је био добар разговор о свему, а видео сам искреност током дискусије са свих страна. Закључци које смо донели носу оставили дилему и мислим да је ово било веома добро и корисно не би ли се утврдио заједнички став. Без Срба у целини не може да се реши значајно државно питање. Овог пута се разговарало о свим опцијама за Kосово. Веома је битно деловање српске православне цркве јер она делује у четири државе, а ми смо се сада усагласили да треба да се води дијалог. Не путем јавности јер се тада уноси забуна, већ на овакав начин. Овакав састанак је био поучан, чуо сам став који до сада нисам. Треба бити рационалан и реалан и то се мислим овде први пут чуло поводом најважнијих тема – рекао је Додик.

Председник Александар Вучић данас је дошао у Патријаршију на седницу редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, а на позив патријарха Иринеја. Њега је дочекао управо патријарх Иринеј са владикама, а поред њега данас су на седници и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, као и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Вучић се у поподневном делу заседања обратио члановима Сабора, са којима је имао прилику да разговара на тему актуелне ситуације у вези са Kосовом и Метохијом, али и другим питањима од значаја за Србију и српски народ уопште, као и за односе државе и цркве. Иначе, према информацијама, данашњем заседању присуствује и 46 епископа из целог света.

Иначе, председник Вучић је јуче изјавио да је поносан што ће имати прилику да присуствује Сабору СПЦ на којем ће, како је најавио, говорити о KиМ, данашњој позицији Србије и односу државе према цркви, као и да ће истинама и чињеницама одговорити свима онима који су тражили „његову анатему и говорили најлошије ствари о њему“.

Он је, одговарајући на питања новинара о очекивањима од Сабора, имајући у виду да писање медија да су неке владике против његовог обраћања, нагласио да је за њега велика част што ће присуствовати том догађају и да је то прилика да представи оно што радимо и да одговори на све неистине: „Уопште се нећу се либити да онима који су тражили моју анатему и говорили најлошије ствари о мени одговорим, не увредама, него чињеницама и да говорим о будућности Србије“.

Председник је том приликом захвалио патријарху Иринеју на позиву да учествује на Сабору и навео да ће имати много воље и енергије да говори о Kосови и Метохији, позицији Србије данас и односу државе према цркви. Изразио је уверење да ће његово присуство Сабору бити од значаја за дијалог и разговор оних који не морају увек исто да мисле.

Поводом писања медија да су неке владике противе његовом учешћу на Сабору, Вучић каже: „Могу да кажем колико је владика са одушевљењем подржало предлог патријарха да говорим на Сабору, али се то није допало Ђиласовим чаушима, па то нису јавили медијима“.

Додик: Важно све укључити у дијалог о Србима

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оценио је раније у Бечу, поводом учешћа на Сабору СПЦ, да је важно да се у политичком животу Срба води дијалог свих важних друштвених чинилаца.

Додик је, у изјави новинарима после састанка са аустријским вицеканцеларом Хајнцом Kристијаном Штрахеом, рекао да ће учествовати у раду данашњег Сабора СПЦ, где ће присутне упознати са стањем у БиХ и РС.

 • Осврнућу се на глобално стање везано за српски народ. Изнећу оно што мислимо и видимо, а наравно, на питања од интереса даћу одговоре – најавио је он.

Додик је казао да ће незаобилазно питање на Сабору сигурно бити Kосово и Метохија.

 • Став СПЦ је јасан и они су против независности KиМ. У том амбијенту ће се водити разговори – рекао је он.

Подсетио је да је и председник Србије Александар Вучић рекао да признање Kосова није могуће.

 • Председник Вучић се јуначки бори за Србију, Kосово и Метохију и све што је везано за српско име – рекао је патријарх СПЦ Иринеј после седнице редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, на којој је са владикама разговарао председник Александар Вучић

Патријарх је истакао да је то не само његов лични став, већ и став Сабора наше цркве.

Патријарх је такође рекао да је у разговору констатовано да је стање на KиМ врло тешко и да је веома неизвесно како ће се пронаћи решење за питање Kосова и Метохије.

Наша љубав према KиМ је велика, истакао је патријар, али је ситуација налик на пословицу која каже: „Желим ти ћерко да те царев син узме, али други играју око куће…“.

 • Борићемо се и нећемо посустати у одбрани Kосова. Kолико ћемо успети? Надамо се у Бога и историју и помоћ пријатеља да ћемо нешто успети. Kолико – остаје да видимо, зависно од ситуације у свету и оних који подржавају нас и другу страну – рекао је патријарх новинарима.

Битно је, каже, да имамо разумевање и оно што видимо то је да се наш председник јуначки бори и за Србију и за KиМ и за све оно што је везано за српско име.

 • Не сумњамо у његове добре намере и труд који видимо – нагласио је патријарх.

Истакао је да се диви енергији Вучића и да наш председник води јако тешке разговаре.

 • Дивим се и молим се Богу да му да снаге и мудрости да обави улогу председника државе на најбољи и најкориснији начин – рекао је Иринеј и на питање да ли је то његов став, прецизирао да је то и његов и став Сабора СПЦ.
 • Два и по сата смо разговарали са нашим драгим председником о проблему нашег народа и цркве – рекао је патријарх.

Agencije

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*