ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ НА „ЦРНОЈ ЛИСТИ“ УКРАЈИНЕ због „антиукрајинске пропаганде“

0

На украјинском сајту „Миротворац“ који се бави „истраживањем кривичних дела против националне безбедности Украјине, мира, човечанства и међународног права“, а који је основан уз подршку Министарства унутрашњих послова Украјине и Службе државне безбедности појавило се и име патријарха Иринеја.

Један од главних оснивача сајта је тадашњи заменик министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко и заменик министра за „Привремено окупиране територије Украјине“ Георгиј Тука.

Поред тога, сајт представља ресурс на коме се објављују информације о „непријатељима“ Украјине уз подршку украјинских безбедносних структура.

Патријарх Иринеј (Гавриловић Мирослав) је оптужен за „антиукрајинску пропаганду“.

Како се наводи патријарх Иринеј је „противник независности украјинског православља од Руске православне цркве (земље агресора)“.

Патријарх Иринеј се такође оптужује за „подстицање међунационалних и међуконфесионалних сукоба“.

Као „доказ“, на сајту се наводи и чланак портала СПЦ о церемонији уручивања награде Међународног фонда јединства православних народа, патријарху Иринеју од патријарха Кирила, одржане у Москви.

Такође се наводи да је „Српска православна црква јавно изразила категоричко одбијање захтева Кијева да одобри аутокефалност Украјинској православној цркви“.

На сајту „Миротворaц“ се налалази велики број Срба, посебно оних у редовима армија ДНР и ЛНР, политичари, уметници, новинари…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*