Патријарх Kирил: Хришћани на Блиском истоку изложени геноциду

0

Према подацима руских дипломата, у свету је прогонима изложено од 150 до 200 милиона хришћана, а најтежа ситуација је у Ираку, Сирији и Либији, где јачају исламски екстремисти. Патријарх Руске православне цркве Kирил упозорава да су хришћани изложени геноциду.
Према подацима које износи организација „Помоћ црквама у невољи“, хришћани масовно напуштају земље Блиског истока и северне Африке које су колевка хришћанске вере, јер им екстремистичке групе угрожавају животе. У Ираку за пет година неће уопште бити хришћана, ако се нешто не промени.

У тој земљи је њихов број, од почетка 2000. до 2014. године, смањен десет пута. Сада их има свега 150.000.

У Сирији је пре почетка грађанског рата 2011. живело око два милиона хришћана, али је половина у наредне две године напустила земљу.

Медији подсећају да су у Либији сурови прогони хришћана честа појава. Прогоне их исламисти који су дошли на власт после свргавања пуковника Гадафија.

Живот хришћана на Блиском истоку и у северној Африци постао је посебно тежак након догађаја у вези са такозваним „арапским пролећем“ 2011. односно после таласа револуција против ауторитарних режима који је захватио земље ове регије.

У извештају експертског центра Свјетског руског народног сабора говори се о „трагичним метаморфозама“ револуција у Либији, Египту, Ираку и грађанског рата у Сирији.

Kако се истиче у документу, сви ти догађаји одиграли су се уз мешање спољног фактора са циљем наметања западне политичке културе тим земљама. Међутим, постигнут је контраефекат.
Срна, Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*