Patrijarh Kiril: Hrišćani na Bliskom istoku izloženi genocidu

0

Prema podacima ruskih diplomata, u svetu je progonima izloženo od 150 do 200 miliona hrišćana, a najteža situacija je u Iraku, Siriji i Libiji, gde jačaju islamski ekstremisti. Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril upozorava da su hrišćani izloženi genocidu.
Prema podacima koje iznosi organizacija „Pomoć crkvama u nevolji“, hrišćani masovno napuštaju zemlje Bliskog istoka i severne Afrike koje su kolevka hrišćanske vere, jer im ekstremističke grupe ugrožavaju živote. U Iraku za pet godina neće uopšte biti hrišćana, ako se nešto ne promeni.

U toj zemlji je njihov broj, od početka 2000. do 2014. godine, smanjen deset puta. Sada ih ima svega 150.000.

U Siriji je pre početka građanskog rata 2011. živelo oko dva miliona hrišćana, ali je polovina u naredne dve godine napustila zemlju.

Mediji podsećaju da su u Libiji surovi progoni hrišćana česta pojava. Progone ih islamisti koji su došli na vlast posle svrgavanja pukovnika Gadafija.

Život hrišćana na Bliskom istoku i u severnoj Africi postao je posebno težak nakon događaja u vezi sa takozvanim „arapskim prolećem“ 2011. odnosno posle talasa revolucija protiv autoritarnih režima koji je zahvatio zemlje ove regije.

U izveštaju ekspertskog centra Svjetskog ruskog narodnog sabora govori se o „tragičnim metamorfozama“ revolucija u Libiji, Egiptu, Iraku i građanskog rata u Siriji.

Kako se ističe u dokumentu, svi ti događaji odigrali su se uz mešanje spoljnog faktora sa ciljem nametanja zapadne političke kulture tim zemljama. Međutim, postignut je kontraefekat.
Srna, Blic

POSTAVI ODGOVOR

*