ПАТРИЈАРХ СРПСKИ: Хрвати никад неће моћи да га заташкају, ЈАСЕНОВАЦ ЈЕ ЗЛОЧИН KАKАВ СВЕТ НИЈЕ

0

Први човек СПЦ огорчен због покушаја хрватске председнице Kолинде Грабар Kитаровић да негира стравичне злочине у највећем логору у Другом светском рату

У усташком логору Јасеновац почињен је злочин геноцида какав свет никада није видео и Хрватска, шта год радила, неће моћи да га заташка.

Овако у изјави за Информер патријарх српски Иринеј коментарише најновији покушај хрватске председнице Kолинде Грабар Kитаровић да негира геноцид у једном од највећих стратишта у Другом светском рату, у ком је страдало више од 600.000 Срба, Јевреја и Рома.

Фалсификовање истине

Патријарх СПЦ огорчен је због предлога Kитаровићеве да се формира међународна комисија која би утврдила тачан број убијених у Јасеновцу. Он у овој иницијативи види срамотан покушај званичног Загреба да релативизује и заташка најстрашније усташке злочине.

– Шта да вам кажем о таквим покушајима, о покушајима негирања геноцида? Реч је о злочину какав свет није запамтио! О њему се не може рећи неколико реченица, то је злочин који не може да се опише, а његову монструозност је тешко схватити… Све што сам рекао на комеморацији код Јасеновца пре неколико дана мислим и понављам и данас, када се овакви покушаји пласирају – рекао нам је јуче патријарх.
Његова светост тада је у потресном говору поручио да српски народ никада неће заборавити своје жртве.

– Више од 20.000 деце убијено је у усташком логору Јасеновац, али српски хришћански народ мора праштати. Овде су убијани и они најневинији, деца. Ово је света земља натопљена крвљу Светих мученика јасеновачких. У 20. веку, времену науке и развоја, страдали су Срби, Јевреји, Роми и антифашисти из других народа. Можемо само замислити како је било када измучена деца призивају родитеље, а бездушни човек им сече главе, вади очи и мучи их – рекао је патријарх Иринеј, додајући да ће ‘Бог судити онима који су починили зверства’.

Председница Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић пре два дана је затражила да се утврди ‘права истина’ о највећем логору смрти у усташкој НДХ и да се поново преброје жртве?!

 

– Већ годинама се манипулише бројем жртава у циљу спровођења прљаве кампање против Хрватске. Истина о Јасеновцу не сме бити оружје у рукама било кога ко жели да промовише нешто против Хрватске – навела је Kитаровићева и подржала предлог хрватске јавности да се формира међународна комисија која би утврдила „праву истину о Јасеновцу“.

Историја је рекла своје

Угледни историчари упозоравају да је јако опасно прекрајати историју и истичу да су чињенице о Јасеновцу јако добро познате. Тако Момчило Павловић, директор Института за савремену историју, каже да је реч о највећем концентрационом логору којим су управљали Хрвати.
– Чињеница је да је Јасеновац био највећи концентрациони логор на овим просторима, да су њиме управљали Хрвати, а не Аустријанци или Немци и да су убијана чак и деца. О злочинима у Јасеновцу говоре и извештаји представника нацистичких власти у Загребу, а земаљска комисија Хрватске је после Другог светског рата утврдила да је тамо побијено више од 600.000 људи – истакао је Павловић.

 

 

Informer

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*