Pazite! Falsifikati: Najčešći lažnjaci su 50 evra i 2.000 dinara

0

Otkriveno više od 4.239 falsifikovanih novčanica u prvoj polovini 2016. godine. Pronađeno 1.216 krivotvorenih deviza i čak 3.023 domaća apoena.
U PRVOJ polovini ove godini, prema podacima Narodne banke Srbije, otkriveno je za trećinu više falsifikovanih dinarskih novčanica i gotovo trostruko više deviznih nego u istom periodu prošle godine. Pod sumnjom da nisu originalni pronađeno je 4.239 apoena. I dalje su za falsifikatore interesantne domaće novčanice, ali je naglo poraslo interesovanje i za strane, i to evropske. Otkriveno je 1.216 komada lažnih deviza, a od toga čak 622 novčanice od 50 evra ili 2,8 puta više nego lane. Na drugom mestu su „stotke“ – čak 377 apoena, dok je 61 komad bio od 500 evra.

Za falsifikatore više nisu interesantni dolari, kao prošle godine. U prvom polugodištu ove godine otkrivena je 61 lažna novčanica od 100 dolara i po jedna od 20 i 50 dolara.

– Kada su u pitanju dinari, otkrivena su 3.023 komada vrednih 4,47 miliona dinara – navode u NBS. – Najviše su falsifikovani apoeni od 2.000 dinara i to 1.354 novčanica, a zatim hiljadarke – 970, kao i novčanice od 500 dinara – 521 komad. Ova tri apoena zajedno čine 94,1 odsto otkrivenih lažnih novčanica.

Apoen od 2.000 dinara je vrlo čest u opticaju. Na bankomatima, uglavnom, kada se podiže bilo manji ili neki veći iznos, dobijaju se apoeni od 2.000 dinara. Slična je situacija i u bankama prilikom isplate.

Trgovci kao da znaju da se ovi apoeni često falsifikuju, pa svaku pažljivo proveravaju. U stvari, kako kažu, do sada se nisu sretali toliko mnogo sa ovom novčanicom, pa je pažljivo opipaju. Inače, ova „krupna“ novčanica nije kod njih omiljena, jer teško skupe kusur za vraćanje. Ne vole je ni na pijacama, jer im, kako kažu prodavci, deluje „bledo“. Za one koji ne znaju, na naličju novčanice od 2.000 dinara je lik Milutina Milankovića, svetski priznatog naučnika, a izdata je krajem 2011. godine. Do ove godine je nije bilo mnogo u opticaju, a sada je u ekspanziji, što je po svemu sudeći i privuklo falsifikatore.

– Falsifikat se može prepoznati na osnovu nekoliko karakteristika: opšteg izgleda novčanice (deluje zamućeno, na dodir je drugačija od uobičajene), ali i detalja kao što su hologram i zaštitna nit. Najbolje ju je proveriti usmeravanjem u pravcu izvora svetlosti.

Proveru novčanice nikad ne treba obaviti ispitivanjem samo jednog njenog dela jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela, jedan bude originalan, a drugi falsifikovan – upozoravaju iz NBS.

Originalne novčanice se, kažu, štampaju na zaštićenom papiru, od čistih pamučnih vlakana, potrebne elastičnosti, čvrstine, konstantne debljine i karakterističnog reskog zvuka prilikom savijanja. Prilikom izrade papira, u vlažnoj fazi, ugrađuju se elementi zaštite: vodeni žig, sigurnosna nit i nepravilno raspoređeni višebojni končići koji fluoresciraju prilikom izlaganja UV svetlu.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*