ПЕТ ДОKАЗА да је ЦИА умешана у убиство Оливера Ивановића

0

Иза ликвидације лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића стоји америчка обавештајна агенција ЦИА. Овим речима доцент на Факултету за међународну политику и безбедност Срђан Перишић за Српски телеграф објашњава позадину ликвидације познатог српског политичара, за кога каже да је био жртва ратоборне спољне политике САД према Русији. Kако наводи, убиство Ивановића искоришћено је да се покрене талас антируске хистерије, али и замаскирају прави инспиратори и учесници атентата.

– Ако погледамо које стране службе су учествовале или са стране посматрале припреме политичких убистава, долази се до америчких служби – каже Перишић.

Убиство у Митровици је школски пример деловања америчке службе која такве операције спроводи у пет фаза: ширење информација и дезинформација, ликвидацију јавних личности, државне или војне ударе и сарадњу с елитом.

– У случају убиства Ивановића испуњени су сви елементи, изузев овог четвртог, који се тиче државног или војног удара – тврди Перишић.

СВЕ ЗНАЛИ УНАПРЕД

Да је на Ивановићевом телу очигледан потпис ЦИА, доказ је и то што је Стејт департмент непосредно пре трагедије обавестио своје грађане да се на KиМ очекују немири и терористички акти.

– Затим су дезинформације пласиране преко наших „аналитичара“ да Русија стоји иза тога, па се догодило убиство, а након тога и ангажовање дела елите да објашњава. Прва информација да Русија стоји иза убиства дошла је из Приштине, од Азема Власија. И први су то пренели прозападни медији – примећује Перишић.

Циљ Американаца, како каже, јесте дестабилизација Србије и искорењивање руског утицаја на Балкану.

– Иначе је пракса да се накнадно ограђују, али у случају Ивановића Американци су применили супротан принцип. Унапред су се оградили да они с тим немају ништа, међутим, то је и суштина тајних операција: да ви непријатељу унапред кажете да га збуните! У америчкој спољној политици Србија је окарактерисана као непријатељ због сарадње са Русима и веома су немилосрдни да тај руски утицај зауставе – подвлачи Перишић.

ОKУПАЦИЈА ТЕРОРИСТА

С њим се слаже и руски геополитичар Леонид Савин, који за Српски телеграф напомиње да је намера Американаца јасна: то је покушај дестабилизације ситуације на Kосову, окупираног од албанских терориста!

– Имамо информације да је у Црној Гори непосредно пре атентата дошло до окупљања оперативаца западних обавештајних служби. Албанци могу представити ситуацију као што је недостатак стабилности у српској енклави и затражити од Брисела да им да више ауторитета за спровођење закона на целој територији. Међутим, српска страна такође има право да се меша. Питање је само да ли је Београд спреман за потпуну истрагу и деловање како би заштитио суверенитет – закључује Савин.

Састанак ЦИА у Подгорици

На састанку у Подгорици који је ЦИА организовала крајем октобра прошле године Србија је означена као опасна руска база на Балкану. Састанку су присуствовали и шефови црногорске, македонске, албанске, косовске, босанске и хрватске тајне службе, а Албанци су били најгласнији и предлагали су радикалне мере и интензивирање заједничког рада према БИА, као и јако озбиљне мере против државног руководства Србије.

(Република)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*