Пет година затвора за некадашњег министра пољопривреде?

Бивши министар пољопривреде, шумарства и водопривреде могао би да заврши у затвору. Злоупотребом положаја омогућио да 2,9 милиона кг опасних материја уђе у земљу

0

ПРВО основно јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против некадашњег министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Саше Драгина. На терет му се ставља уношење опасних материја у Србију и њено недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење. За ово кривично дело према закону запрећена је казна до пет година затвора.

Према ономе што се наводи у оптужници, Драгин је од 12. августа па до 23. септембра 2009. злоупотребом положаја омогућио увоз и уношење у земљу 2.982.504 килограма минералног ђубрива са повећаним нивоом радионуклеида. Тврди се да је као министар злоупотребио положај у намери да предузећу „Фертил“ из Бачке Паланке омогући увоз и уношење 994.652 килограма ђубрива за које је фитосанитарни инспектор забранио увоз и наложио увознику да пошиљку врати.

Наводно, Драгин је наредио да се у Министарству пољопривреде по хитном поступку, и то у року од једног дана, сачини правилник који се односи на методе испитивања ђубрива. У њега је требало да се дода нови члан којим су одређене нове, високе горње границе радиоактивне контаминације. Тиме је дозвољена већа концентрација радионуклеида у неорганским ђубривима, иако је то супротно надлежности министарства на чијем је био челу. Како се истиче, за заштиту од јонизирајућих зрачења по закону је надлежно Министарство животне средине и просторног планирања.

Према устаљеној процедури, пре доношења правилника о повећању процента радиоактивности, надлежни у држави морали су да се консултују са стручњацима, што у овом случају није урађено. Спорни правилник укинут је после месец дана након што је у међувремену формирана Агенција за заштиту од јонизирајућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије, која га је прогласила неважећим. Али за то време, већ је било увезено 2,9 милиона килограма ђубрива.

Саша Драгин је после подношења кривичне пријаве дао одбрану и том приликом је негирао кривично дело које му се ставља на терет. Тврдио је да ништа од онога што се у њој наводи није тачно и истакао је да је све рађено у складу са законом.

Истрага је започела још у новембру 2012. године и била је део поступка који је Тужилаштво за организовани криминал покренуло због наводних малверзација приликом продаје регресираног ђубрива. Годину дана касније ТОК је овај предмет уступио Првом основном јавном тужилаштву. Током три године вођења истраге саслушано је више од 20 сведока, међу њима велики број запослених у Министарству пољопривреде, као и оних који су радили у Министарству животне средине. Такође, рађена су и вештачења експерата о радиоактивном зрачењу.

СУЂЕЊЕ ЗА „АЗОТАРУ“

САША Драгин је у притвору провео десет месеци пошто је био ухапшен у новембру 2012. године због сумњи да је злоупотребио службени положај приликом продаје минералног регресираног ђубрива од јула 2009. до августа 2011. године, супротно уредбама које је донела Влада Србије. Тврди се да је тиме панчевачка „Азотара“ оштећена за више од три милијарди динара. Суђење је започело у септембру 2013. године и још није окончано. На оптуженичкој клупи нашло се више од 40 особа, пошто је у међувремену Тужилаштво за организовани криминал подигло још неколико оптужница.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*