Пет разлога због којих је Европа тајно за Трампа

0

Пажљиви посматрачи европске политике приметиће да се иза шокирања због Трампових изјава и његовог понашања заправо види мали смешак, пише “Политико“

Kако наводе, тешко да један дан прође да неки високи европски званичник не изрази забринутост због могућности да Трамп победи на изборима.

Председник Европског парламента Мартин Шулц тако је недавно изјавио да би Трамп био проблем не само за ЕУ, већ и за читав свет.

Осим тога, француски председник Франсоа Оланд рекао је да због Трампа “желиш да повратиш“, док је немачки министар иностраних послова Франк Валтер Штајнмајер Трампа назвао „проповедником мржње“.

„Ниједан европски политичар то неће рећи јавно, али када је реч о Европи Трампово присуство је ретка шанса за еманципацију од америчког утицаја“, пише „Политико“.

Они истичу да је нападање Америке деценијама био мејнстрим и деснице и левице у европској политици.

„Од ГМО исхране, преко Гвантанама и дронова, до смртне казне. Европски политичари никада нису имали проблем да нађу разлоге да буду против САД. Заправо, лоша страна утицаја САД је једно од ретких ствари око које европски политичари са било ког дела политичког спектра могу да се усагласе“, наводи „Политико“.

На пример, тако се у Немачкој на протестима и левице и деснице могу се видети пароле на којима пише „Ами (немачки сленг за Американце) идите кући“.

Kао што је ЕУ британским политичарима служила као џак за ударање и то нарочито у месецима пре Брегзита, Сједињене Државе имају исту улогу код Европљана.

“Чак ни они који су за дубљу посвећеност трансатлантским односима често не могу да одоле да искористе САД у реторичкој борби којом желе да скрену пажњу са својих недостатака“, истиче “Политико“.

“Европа није Дивљи запад. Ми нисмо Сједињење Европске Државе. Различитији смо у Европи и јачи“, изјавио је тако Жан Kлод Јункер прошле недеље.

“Политико“ ту истиче да се већина Европљана са политичког центра генерално плаши последица Трампове победе и слабљења Трансатлантских односа, али други су нањушили прилику која је превише добра да би била пропуштена.

На крају они наводе пет разлога због којих неки европски политичари тајно навијају за Трампа:

Kрај слободне трговине – Трамп наводи да слободна трговина између САД и Европе штети америчким радницима. То све у време када се тај споразум ионако бори за живот
Стварање војске ЕУ – САД су Европи кроз НАТО гарантовали безбедност. Иако Европа нема ни близу толико војних ресурса као САД, поједини политичари у Француској и Немачкој раде на стварању Европских одбрамбених снага. Та идеја није нова, а главни проблем било би финансирање. Трампова победа би томе само дала додатно појачање.
Раскид са Великим братом – Оно што је највише мучило Европљане последњих година око утицаја САД јесте њихова умешаност у масовно надгледање и шпијунирање. Ствари које је бивши радник НСА Едвард Сноуден објавио јесте да нико у Европи, па ни немачка канцеларка Ангела Меркел, није безбедан што се тога тиче.
Пад Вол Стрита – Утицај банака са Вол Стрита у Европи дуго је био највећи проблем антиамеричих политичара и популиста у Европи. Ниједна хипотеза о дуговинској кризи еврозоне није завршена без наговештаја о сумњивим активностима којима се служе на Вол Стриту.
Ликовање – Деценијама Европљани су трпели америчку причу о моралној супериорности. Не само да су САД ослободиле Европу од фашизма, већ су је ослободиле и од комунизма. Председник Трамп би доказао да САД нису ништа другачије од Старог континента. Пођеднако су дисфункционалне, рањиве и пођеднако подложне лажним обећањима демагога.
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*