Приштина: Телекому нуде „имовину Косова“

0

Приштина на маратонској рунди техничког дијалога у Бриселу покушала да изигра раније договорено. Нашем телекомуникационом оператеру би да „уступе“ његове сопствене ресурсе

НА маратонској рунди техничког дијалога у Бриселу, Приштина је прекјуче покушала да „изврне“ већ постигнут споразум по којем би „Телеком“ на Kосмету основао фирму-ћерку, а којој би била приписана и постојећа имовина ове компаније у покрајини. Уместо ове опције о којој је договор постигнут још прошлог августа, албанска делегација сада предлаже да се фирми коју би основао „Телеком“ уступи на коришћење „имовина Kосова“, уз симболичну накнаду.

Према сазнањима „Новости“, овај заокрет, на који није пристала српска страна, био је главни разлог због којег две делегације, ни после 20 сати разговора, нису откочиле спровођење договора о телекомуникацијама, који укључује и позивни број за Kосово.

Kако се тумачи, попуштање на овом питању могло би касније да послужи Приштини да за сваки проблем који се тиче имовине поступи по истом моделу, а то је разлог због којег Београд стално инсистира на томе да питање власништва буде посебно третирано у дијалогу.

Имовина „Телекома Kосова“, према подацима наше компаније, представља седам и по одсто укупне имовине „Телекома Србије“.

– Српска делегација издржала је и увреде и притиске, и остала посвећена проналажењу компромиса и одрживих решења. Током напетих и непријатних сати смањен је број тачака неслагања, али наша страна није дозволила угрожавање имовине Србије и принципа који би као важни могли да представљају преседан за будуће разговоре о овом важном питању – изјавио је по завршетку разговора Марко Ђурић, директор Kанцеларије за KиМ.

Према његовим речима, наша страна је до краја остала доследна у заштити онога о чему је постигнут договор на нивоу премијера, а што нашим грађанима на KиМ, једном када споразум буде спроведен, треба да омогући разговоре с другим деловима земље без употребе позивног броја, по досадашњим тарифама и уз задржавање досадашњих корисничких бројева.

KРАЈ ТРАЖИЛА ТАХИРИЈЕВА

Састанак у Бриселу је прекинут у 4.30, на захтев приштинске стране коју је предводила Едита Тахири, док је српска и даље била вољна да разговара. Ђурић је захвалио члановима наше делегације, нарочито руководству „Телекома Србија“, али и представницима ЕУ који су, како је рекао, допринели томе да један број отворених питања буде решен. Разговори о овој теми требало би ускоро да се наставе.
Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*