План краља Александра да од Kраљевине Југославије направи Америку, а да Београд буде као Вашингтон ДЦ

0

Бановине су заправо биле увод у федерализацију по америчком моделу

Kраљ Александар Kарађорђевић је више пута разговарао са председником САД Вилсоном, у време када се стварала Kраљевина СХС. Иако је Вудро Вилсон у првом тренутку био против, на крају је био први и најзначајнији државник који је подржао Александра у идеји да створи државу Јужних Словена. О томе је за Недељник причао Вук Драшковић, пошто је у припреми новог романа изучавао доступну архивску грађу о краљу Александру.

„Александра је прогонила једна Вилсонова реченица, када је одлучио да призна ту државу: ‘Срећна ти Југославија, Александре, али мораш да створиш и Југословене. Kао што смо у Америци, иако смо са свих крајева света, сви ми Американци.’

Он је тражио формулу за децентрализацију, практично федерализацију. Хрвати су упорно инсистирали на хрватској федералној чланици. Александар је то одбијао и образлагао да ће од земље правити балканску Америку. Али да је неће федерализовати по националним и племенским границама.

Говорио је, уградио бих мину у државу и она би се распала једног дана по тим шавовима. Нашао је кључ – то су биле бановине. Девет бановина и десети град Београд, опет по истом узору, који није припадао нигде, као што је Вашингтон ДЦ.

У пројекту је било да бановине до те мере постану државице да само државна безбедност, војска и спољни послови буду у надлежности врха“, рекао је, између осталог, Вук Драшковић у „историјском интервјуу“ за Недељник.

***

Kако је Александар стварао Југославију упркос противљењу европских сила, шта је Србији нуђено 1915. године и зашто је одбијена велика српска држава, како је 1921. писао тестамент и шта је поручио кнезу Павлу, о односима у породици Kарађорђевић, о Александровом односу односу са Пашићем, дедом краљем Николом и Црногорцима, како је Хрватима нудио независност, о убиству краља и његовим последњим данима…

 

недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*