Поглаварка Шведске цркве: Мухамед није био лажни пророк, он је и данас узор за правду и поштење

0

Шведску цркву напустио је милион чланова у протеклих десет година, а црква је суочена с дубоком финансијском кризом.

Шведска државна телевизија СВТ објавила је прилог о масовном одливу чланова из Шведске цркве, а председник Савета те верске заједнице Борје Холгерсон изјавио је да је руководство цркве морало да затвори и прода више хиљада црквених објеката.

Упоредо с тим, поглаварка Шведске цркве Антје Жакелен мета је оштрих критика радикално десничарских кругова у Шведској, а посебно је то изражено на друштвеним мрежама.

Критичари јој најчешће замерају што се није побринула за хиљаде затворених цркава и што пречесто хвали ислам и посланика Мухамеда.

„Мухамед није био лажни пророк. Муслимани и хришћани верују у истог Бога. Мухамед је и данас узор и инспирација за правду, мир и лепо понашање милиона људи у свету“, казала је надбискупица Жакелен у ранијем интервјуу за лист „Моргонбладет“ и изазвала салве критика.

Шведска црква је евангелистичка црква која се од католичке матице у Риму одвојила почетком 16. века. Седиште јој је лутеранска катедрала у Упсали, а од 2014. године на челу цркве је прва жена надбискупица Жакелен. Та Црква се пре 18 година разишла и с државом па од тада нема статус државне цркве у Шведској.

(Анадолија)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*