Полиција данас улази у ЕПС

0

Премијер Александар Вучић, потврдио је јуче да је добио хрпу папира о ЕПС-у, али их није проучио јер се бави буџетом.

– Нисам имао прилике да се упознам са ситуацијом у Електропривреди Србије, због буџета. Добио сам јуче ујутро извештај о ситуацији у ЕПС-у, али још нисам стигао да га погледам. Бавићу се тиме наредних дана – рекао је премијер.

Он би, из сто страна, колико има извештај Унутрашње контроле ЕПС-а, требало да сазна да ли су тачни медијски написи о великој пљачки струје, која се дешавала у време бившег руководства овог јавног предузећа.

Иако из ЕПС-а јуче нико није хтео да коментарише шта садржи овај извештај, један од бивших директора у „ЕПС снабдевању” чије се име помиње међу смењенима у овој афери, каже, за наш лист, да је постављен и смењен у време претходног директора Александра Обрадовића и да нема везе с најновијим дешавањима. Да има, каже, не би га сменио управо Обрадовић у чије је, наводно, време фингирање података о цени струје и започето.

Упитан шта се, према његовим сазнањима, крије иза целе приче, он каже, да не жели да спекулише, али да сумња да ће ово бити само још једна у низу прича „тресла се гора родио се миш”, иако би лично волео да чује да неко ко је заиста оштетио ЕПС и одговарао за то, што до сада није био случај.

Милан Ђорђевић, председник синдиката ЕПС-а, каже да му све ово личи на нагађања и паушалне оцене. Он сматра да није добро што се у медијима спекулише именима људи за које је сигуран да немају везе са овом афером. Као пример наводи Вукашина Јеремића, водећег стручњака за крајњег корисника, за кога, како каже, гарантује да није учествовао у било чему.

– Када сам питао директора Грчића зашто се помињу имена људи за које ништа није доказано он је одговорио да је однекуда процурело и да нема везе с тим. Ако нешто постоји неко треба да одговара. То ће показати полицијска истрага будући да полиција тек данас треба да уђе у ЕПС – тврди Ђорђевић.

Проф. др Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбра ЕПС-а, изјавио је јуче да су подаци унутрашње контроле поверљиви и да се не могу износити јавно. Директор је реаговао и тиме се сада баве државни органи чији је то посао, рекао је он.

Иако је јуче била и седница Надзорног одбора ЕПС-а, Ковачевић каже да тема није била афера, већ усвајање новог плана пословања који треба доставити влади, како би ЕПС наставио нормално да ради.

– Добро је да и поред проблема који се појавио после одавања тајне о продајној цени струје, због које је ЕПС до сада изгубио око 1.500 мерних места и 300 фирми, ово јавно предузеће и даље држи 99 одсто тржишта, изјавио је јуче Ковачевић.

На питање новинара како је могуће да неко тако злоупотреби софтвер, он је сликовито објаснио „да је све могуће где год раде људи, као и да увек постоји ризик да се нешто деси. Људи то раде због новца, али то је као у љубави – потребно је двоје, само у љубави су потребна осећања, а овде новац, али је прича слична”.

Поновио је да су појединци намештали цену (на тендерима), просто то није била она цена која је била одобрена. Променили другу или трећу децималу, а у ЕПС-у је све велико и децимале се претварају у милијарде, то је такав посао.

– Енергија је једна од најпрофитабилнијих области, промените мало, јавите конкуренцији колико да спусти цену и онда идете на тендер где је главни критеријум најнижа цена, објаснио је Ковачевић, додајући да такво поступање треба санкционисати те напомиње да 99,9 одсто људи у ЕПС-у професионално ради свој посао и не стоји иза таквих ствари.

Он је додао да то није једина афера подсетивши да је било још случајева у претходне две године, попут случаја са интелигентним бројилима, као и у „Колубари”, додајући да упркос томе ЕПС треба да постане генератор поновног развоја домаће индустрије и највећи послодавац у земљи.

 

 

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*