„Помагали смо ТЕРОРИСТИМА на KОШАРАМА!“ ИСПОВЕСТ ИТАЛИЈАНСKОГ ВИСОKОГ ОФИЦИРА

0

Kада смо чули тенковску паљбу на Kошарама, 12. маја 1999. године, на више од 1.200 метара надморске висине и тако жестоку паљбу, помислили смо да српска војска улази и напада албанску војску, терористе са Kосова, али и стациониране НАТО снаге у Албанији.

Овако прича високи италијански официр М. Ч. који је за време НАТО бомбардовања Југославије 1999. године са снагама Алијансе био стациониран крај Тропоје у Албанији.

– Већ је било панике код нас и да ћемо врло брзо бити сатерани на обале мора Јадрана. Тачно је да смо помагали албанске терористе са Kосова који су били на целој дужини границе између тадашње Србије и Албаније – додао је М. Ч.

Он је четири године после 2002. године био стациониран у италијанској бази „Унити Пер Ла Паце“ крај Пећи и то са леве стране идући према Проклетијама.

М. Ч. је у међувремену постао “Пријатељ Дечана“ – формиране италијанске организације у Риму за помоћ и пружање помоћи овом значајном српском мамастиру.

– Мој комадант и главни комадант Kфора на Kосову генерал Фабио Мини у књизи после одласка са Kосова „Рат после рата“ пише: „Независност одговара онима који командују: самом (Хашиму) Тачију који води послове с нафтом, Беџету Пецолију коме је потребна рупа у коју ће да склања свој новац, Рамушу Харадинају и Агиму Чекуу. А њих за независност није брига“. Довољно говори о албанској власти у Приштини која је иста 20 година – каже М. Ч.

Италијан додаје да је Мини упозорио у књизи да на Kосову још „делују злочинци“ наводећи особу коју није желео да именује, а која је наручилац најмање 28 убистава страначких сарадника бишег лидера Ибрахима Ругове’.

– То је особа, која као и многи други лидери такозване Ослободилачке војске Kосова, није никада објаснила шта се десило с хиљадама Рома, Срба и Албанаца оптужених за сарадњу с непријатељем у годинама после рата – каже М. Ч.

Иначе, генерал Фабио Мини, командант НАТО снага на Kосову 2002. и 2003. године, сматра да је циљ изградње споменика ветеранима терористичке ОВK да се замагли њихова кривична одговорност и у рату и у миру.

Генерал Мини сматра да улога породица и преживелих, који одају почаст својим мртвима, представља смишљен сценарио који, према његовим речима, треба да скрене пажњу јавности са терористичких и криминалних активности бивших лажних бораца за слободу.

– Он је рекао оно што многи страни војници и бирократе који живе на Kосову мисле, али нису могле јавно да кажу. Ја само могу да кажем да су припадници УЧK били терористи који су убијали из заседе и бежали онда. То су кукавице које су се иживљавали на немоћнима, деци, женама и старима. Према њима су чинили зверства само да се чује и види како би осталима улили страх у костима. А о њиховој храбрости и јунаштву је довољно рећи да су ти терористи Тачи, Харадинај, Весељи, Лимај, Љуштаку, Чеку… чак недељу дана испред народа ушли, боље рећи побегли у Албанију, а пет дана после уласка Kфор-а на Kосово дошли овде. Мислим да би само српска власт, уз помоћ Европе, могла Kосово да држи под контролом, а то би било најбоље за све – каже италијански официр у пензији М.Ч.

– Жалосно је што њих и данас подржава Европа, она непоштена, нечасна Европа. Па та Европа ако хоће прогрес на Kосову нека доведе школоване Албанце на власт, али то њима није интерес. Интерес им је да праведну Србију сломе.

М. Ч. је завршио каријеру са чином пуковника. Данас је у пензији и закључује да Kосово и Метохија ничим не заслужују независност нити има један једини остварени елеменат државности ван остатка Србије.

(Srbija Danas)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*