Помама међу америчким богаташима, дају милијарде долара за потрагу за „леком против смрти“

0

БЕСМРТНОСТ ЈЕ НАЈПОМОДНИЈИ ТРЕНД И У СИЛИКОНСКОЈ ДОЛИНИ, АЛИ ЈЕ МНОГО И ПРЕВАРАНАТ

ЛУДИ научници, шпекуланти, преваранти и истински генији – сви су се окупили на Западној обали САД и траже „карту за путовање у бесмртност“ за новац америчких милијардера.

Толике суме се троше на најфантастичније могуће и апсолутно тајне експерименте срачунате на продужавање људског живота. Али, какве су перспективе таквих истраживања?

Пре четири године су творци Google Сергеј Брин и Лари Пејџ инвестирали милијарду долара у компанију Calico. Њен пуни назив је „Калифорнијска компанија Живот“.

Тадашњи руководилац Google Ventures Бил Марис објавио је да ће Calico продужити човеков век на најмање 500 година. Новине у тада о томе писале у стилу „Google ће ускоро хаковати саму смрт“

У компанију Calico уложено је преко милијарду долара, али је њено функционисање – потпуна тајна.

Њена главна лабораторија је у подземном бункеру негде на периферији Сан Франциска. Њени сарадници нигде не објављују своје научне радове.

То је изазвало и подозрења и љубомору.

Шеф одељења Националног института за старење, Филип Сијера, рекао је: „Ми желимо да знамо шта они тамо раде. Тада бисмо могли да са њима сарађујемо или да сами радимо на другим правцима. Они су истраживачка лабораторија, дакле – шта они тамо раде?“

У Calico су окупљени познати генетичари, биолози и стручњаци за вештачку интелигенцију. Једино се зна да експериментишу са једном врстом роваца који не осећају бол, не обољевају од рака и живе десет пута дуже од од својих сродника.

Бесмртност је најпомоднији тренд у Силиконској долини. Дуговечношћу и „вечним здрављем“ се бави и мноштво стартапова.

Чак је установљена награда „Дуговечност Пало-Алто“ која доноси пола милиона долара свакоме ко битно продужи живот неког сисара.

Директор за инжењеринг у компанији Google Реј Курцвејл, коме је 69 година, никако не може да се помири са очевом смрћу, па чува све што је после њега остало. У нади да ће кад-тад створити његов виртуелни аватар. Заправо, он рачуна да ће научници ускоро бити у стању да човеков интелект преселе у неку „небиолошку структуру“.

Ово, по његовом уверењу значи: да тело може нестати, а да личност остане барем у компјутеру. Курцвејл се чак нада да ће моћи да са својим оцем „живи вечно у истом информационом облаку“.

Курцвејл је тестаментом већ одредио – ако наука не буде довољно брза – да буде положен у течни азот, а да – чим то технологије омогуће – буде одмрзнут да би био „узет“ његов мозак.

И један од оснивача Oracle – Лари Елисон – дао је 335 милиона долара за истраживање проблема старења.

Чувени амерички биолог Дејвид Ботштејн објавио је да се резултати сличних истраживања могу очекивати тек кроз десет или више година.

Озбиљни геронтолози из Чикага траже улагање од 65 милиона долара да би утврдили да ли „метформин“, лек за дијабетичаре, заиста може да продужи младост.

У игру су се укључили и преваранти. Један од њих, извесни Џун Јун, објавио је да је старење кодирано и да је могуће дешифровати тај код. Само треба у то уложити довољан новац.

Компанија „Амброзија“, чији је оснивач лекар Џес Кармазин, својим клијентима даје специјалне трансфузије крви младих особа. Медицински ефекти нису доказани, али њихови клијенти верују да их то заиста подмлађује.

Једна таква „трансфузија“ плаћа се 8.000 долара.

Правих резултата у овој америчкој бици за бесмртност засад нема. И милијардери умиру од рака и страдају од дементности.

 

факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*