Поповић и Фјодоров у Москви: Потребне институције за повећање српског извоза у Русију

0

Председник Српске народне партије, Ненад Поповић, састао се данас у Москви са првим замеником председника Горњег дома руског парламента Николајем Фјодоровим. На састанку је разговарано о могућностима за повећање српског извоза у Русију, као и привлачењу руских инвестиција у Србију.

Поповић је истакао да Србија једина у Европи има бесцарински споразум са Русијом који јој омогућава да практично све што произведе извезе у Русију без царина. „То је огроман потенцијал који нема ниједна држава у нашем окружењу и Европи, али тај потенцијал није у довољној мери искоришћен”, нагласио је Поповић. Он је истакао да ће наставити да се залаже да у Србији буду основане институције за економску сарадњу са Русијом које треба да подрже српске привреднике да извезу више робе на велико руско тржиште. “Србија сада има шансу да повећа извоз, када су на снази санкције за увоз хране из ЕУ у Русију”, истакао је он. Председник СНП је нагласио да би те институције, поред подршке повећању извоза, имале важну улогу и у привлачењу руских инвестиција у Србију.

Други човек руске Думе, Николај Фјодоров, који је доскора обављао функцију министра пољопривреде у Влади Руске Федерације, истакао је да велику шансу за повећање трговинске размене између две земље види у областима пољопривреде и прехрамбене индустрије. “Руски потрошачи добро прихватају пољопривредне и прехрамбене производе из Србије који су по цени и квалитету апсолутно конкурентни на руском тржишту” рекао је Фјодоров. Он је навео пример Јапана, чија је влада недавно основала институцију Министра за економску сарадњу са Русијом, као добар пример како две државе, на институционалан начин, треба да развијају међусобну сарадњу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*