Popović i Fjodorov u Moskvi: Potrebne institucije za povećanje srpskog izvoza u Rusiju

0

Predsednik Srpske narodne partije, Nenad Popović, sastao se danas u Moskvi sa prvim zamenikom predsednika Gornjeg doma ruskog parlamenta Nikolajem Fjodorovim. Na sastanku je razgovarano o mogućnostima za povećanje srpskog izvoza u Rusiju, kao i privlačenju ruskih investicija u Srbiju.

Popović je istakao da Srbija jedina u Evropi ima bescarinski sporazum sa Rusijom koji joj omogućava da praktično sve što proizvede izveze u Rusiju bez carina. „To je ogroman potencijal koji nema nijedna država u našem okruženju i Evropi, ali taj potencijal nije u dovoljnoj meri iskorišćen”, naglasio je Popović. On je istakao da će nastaviti da se zalaže da u Srbiji budu osnovane institucije za ekonomsku saradnju sa Rusijom koje treba da podrže srpske privrednike da izvezu više robe na veliko rusko tržište. “Srbija sada ima šansu da poveća izvoz, kada su na snazi sankcije za uvoz hrane iz EU u Rusiju”, istakao je on. Predsednik SNP je naglasio da bi te institucije, pored podrške povećanju izvoza, imale važnu ulogu i u privlačenju ruskih investicija u Srbiju.

Drugi čovek ruske Dume, Nikolaj Fjodorov, koji je doskora obavljao funkciju ministra poljoprivrede u Vladi Ruske Federacije, istakao je da veliku šansu za povećanje trgovinske razmene između dve zemlje vidi u oblastima poljoprivrede i prehrambene industrije. “Ruski potrošači dobro prihvataju poljoprivredne i prehrambene proizvode iz Srbije koji su po ceni i kvalitetu apsolutno konkurentni na ruskom tržištu” rekao je Fjodorov. On je naveo primer Japana, čija je vlada nedavno osnovala instituciju Ministra za ekonomsku saradnju sa Rusijom, kao dobar primer kako dve države, na institucionalan način, treba da razvijaju međusobnu saradnju.

POSTAVI ODGOVOR

*