Поповић и Комић о формирању иновационог центра при Технолошком факултету у Зворнику

0

СРБИЈА СПРЕМНА ДА ПОМОГНЕ СРПСКОЈ У ФОРМИРАЊУ НАЦИОНАЛНОГ ИНОВАЦИОНОГ ЦЕНТРА

Пројекат стартап-центра би заједнички реализовали Универзитет у Источном Сарајеву, Технолошки Факултет у Зворнику, и град Зворник, уз подршку Влада Републике Србије и Републике Српске
Ненад ПОПОВИЋ: Отварање тог центра важно је за запошљавање и останак младих не само у Републици Српској, већ и за младе из пограничних општина у Србији који би користили његове услуге. Влада Србије жели да подржи Републику Српску не само кроз помоћ у изградњи објеката и инфраструктуре, већ и кроз трансфер нашег знања и искуства у овој области
МИНИСТАР за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, састао се данас у Београду са Јасмином Комићем, министром за науку и технологије и потпредседником Владе Републике Српске.

Поповић и Комић су разговарали о начинима за продубљивање сарадње између Србије и Републике Српске у области иновација и технолошког развоја, а на основу Споразума о специјалним и паралелним везама између Србије и РС.

Посебно је било речи о реализацији заједничких пројеката на развоју иновационе и стартап заједнице у региону Подриња. „У том смислу разговарали смо о формирању иновационог стартап центра при Технолошком факултету у Зворнику, који би заједнички реализовали Универзитет у Источном Сарајеву, Технолошки Факултет у Зворнику, и град Зворник, уз подршку Влада Републике Србије и Републике Српске“, истакао је министар Поповић.

Он је додао да је отварање тог центра важно за запошљавање и останак младих не само у Републици Српској, већ и за младе из пограничних општина у Србији који би користили његове услуге.

„Влада Србије жели да подржи Републику Српску не само кроз помоћ у изградњи објеката и инфраструктуре, већ и кроз трансфер нашег знања и искуства у овој области“, нагласио је Поповић.

Он је истакао да је Србија спремна да помогне Републици Српској у образовању њеног националног иновационог фонда по узору на Фонд за иновациону делатност чији је оснивач Влада Републике Србије.

„Србија има искуства и резултате у спровођењу програма за развој иновационог предузетништва и повезивање научно-истраживачких организација, универзитета и индустрије“ оценио је Поповић и додао да је Србија спремна да та искуства подели са колегама из Републике Српске.

Поповић је нагласио да види велики потенцијал у заједничком наступу Србије и Републике Српске у оквиру програма прекограничне сарадње које финансира ЕУ, посебно у области иновација. Он је објаснио да је заједничко укључивање у ове програме, као и успостављање ближе сарадње са другим иновационим лидерима, као што су Израел, Швајцарска, Финска и Русија, изванредна шанса за Србију и Републику Српску, али и за цео регион.

„Циљ нам је да кроз област иновација допринесемо регионалном економском повезивању и заједничком економском напретку свих земаља у региону Балкана“, рекао је Поповић.

Министар за науку и технологије Републике Српске, Јасмин Комић, изразио је задовољство због спремности Србије да подржи напоре Републике Српске у изградњи иновационе и технолошке инфраструктуре. „Ова помоћ је за нас веома значајна, будући да је Србија постигла велики напредак у овој области и да сигурно има знања и искуства која са нама може да подели“, рекао је Комић.

Он је истакао да је је Република Српска усмерена на оснаживање сарадње са Србијом у области науке, иновација и технологије, и да је то један од стратешких праваца сарадње влада Републике Српске и Републике Србије у будућем периоду.

Постоји изузетно разумевање, усаглашеност, заједнички ставови, по свим пројектима о којима смо разговарали. Веома је важан и аспект јачања прекограничне сарадње, јер је то такође начин да дођемо до преко потребних средстава којима бисмо могли да финансирамо бројне заједничке пројекте, истакао је Комић.

(саопштење кабинета Ненада Поповића, министра за иновације и технолошки развој)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*