Поповић и Триван стижу у Немањину

0

Влада Србије током септембра могла би бити увећана за две нове канцеларије, а на челу једне од њих биће бизнисмен и шеф СНП Ненад Поповић.

Kако сада ствари стоје, готово је извесно да ће бити формирана канцеларија за екологију. Међутим, неће се остати само на томе и у плану је и канцеларија која се у Немањиној 11 описује као министарство за сарадњу са Русијом. Заправо то би требало да буде ресор који ће се бавити унапређењем сарадње са земљама са којима Србија има бесцарински режим.

На челу ресора који ће се бавити екологијом могао би се наћи кадар СПС и као решење се помиње Горан Триван, који је дугогодишњи секретар за заштиту животне средине Београда док ће на челу друге канцеларије бити Ненад Поповић. Kанцеларија за екологију јесте неопходна Србији и чак постоји и захтев да се том облашћу бави са нивоа министарства и у већем капацитету од канцеларије.

Екологија је 27. поглавље у преговорима са ЕУ и та област је једна од најозбиљнијих и најсложенијих политика ЕУ. Реформе у тој области су изузетно скупе. Према последњој процени рађеној код нас, приближавање ЕУ у области заштите животне средине коштало би скоро 11 милијарди евра. Данас је та сума можда и већа јер је свет, а и ЕУ, напредовао, а код нас није готово ништа урађено у овој области – каже извор “Блица”.

До сада је екологија била у саставу Министарства пољопривреде, али је екологија, која је по проценама требало да има политички приоритет, константно занемаривана. Међутим, за разлику од ове канцеларије, мање оправдања има формирање канцеларије за сарадњу са Русијом. Њено оснивање се тумачи као део политичке погодбе на унутрашњој политичкој сцени, али и жеље Москве да Поповић, који је проруски оријентисан политичар, добије своје место у власти.

– Ова канцеларија се неће звати канцеларија за сарадњу са Русијом, већ ће то бити покривено формулацијом унапређења економске сарадње са земљама са којима Србија има бесцарински режим. Чињеница је да се овим пословима већ бави Привредна комора, а законодавно Министарство трговине – каже „Блицов“ саговорник.

Србија на основу Споразума о стабилизацији и придруживању има бесцарински режим са ЕУ за део производа, али и Цефта споразум са земљама региона и веома значајан споразум са Турском.

Закон током септембра

Формирање две нове канцеларије навођено је као сигурна ствар и пре формирања Владе. Међутим, није било довољно времена да се од тренутка објављивања имена будућих министара и премијеровог путовања прошле недеље у Аустрију у Скупштину пошаље и закон о министарствима и Влади. За закон који предвиђа ново устројство унутар Владе било је потребно најмање два-три дана скупштинске расправе, тако да се нови закон очекује у парламенту током септембр

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*