ПОПОВИЋ КИНЕСКИМ ИНВЕСТИТОРИМА: Србија је европски Шенжен

0

Министар без портфеља за иновације и технолошки развој Ненад Поповић позвао је у Фуџоу најзначајније кинеске ИТ компаније да дођу у Србију и покрену своје развојне центре у Индустријском парку у Београду.

Поповић је на панелу о поморском дигиталном путу свиле, у оквиру Дигиталног кинеског самита, рекао да је Индустријски парк пријатељства у Београду добио велику подршку председника Кине и Србије Си Ђинпинга и Александра Вучића и да ће у блиској будућности постати кључно место, “са погледом на цео регон централне и источне Европе, на више од 150 милиона грађана”.

“Ми данас почињемо изградњу овог најбољег и најсавременијег сајбер града и сада је право време да заједно размислимо о покретању развојних центара кинеских компанија у Србији”, истакао је Поповић у обраћању представницима најважнијих кинеских компанија који учествују на форуму у Фуџоу.

Он је навео да је Влада Србије спремна да понуди најбоље услове за високотехнолошка радна места, која би подигла ниво инвестиција и индустријски развој Србије.

“Ми градимо место у коме ће заједничка визија иницијативе Појас и пут обезбедити испуњење визије просперитета наших земаља”, рекао је Поповић, који је једини страни министар међу 1.500 учесника форума.

Он је додао и да Србија жели да се оснује Кинеско-балкански иновациони инвестициони фонд, налик фонду који је 2017. године настао удруживањем Европског инвестиционог фонда и Кинеског фонда Пута свиле.

“Тај фонд би пројекте, којих већ сада има много, претворио у резултате који граде нови пут свиле”, истакао је Поповић.

Кинеским инвеститорима је пренео и да се у Србији граде два кинеско-српска индустријска парка, три хи-тећ парка, 15 стартап центара, чија вредност прелази пола милијарде евра и додао да је такво окружење важно за сусрет универзитета, државних политика и индустрије.

“У Кини то веома добро функционише. Ми желимо да заједно градимо такав модел. Данас је прави тренутак да то почнемо”, истакао је Поповић и подсетио да Србија већ има потписане споразуме са најбољим универзитетима у Кини.

Наводећи да су иновације за Владу Србије апсолутни приоритет у привредном развоју земље, Поповић је истакао да српски универзитети обучавају инжењере који су међу најбољима у Европи.

Доказ за то су компаније које се рађају око универзитета, рекао је Поповић, наводећи да једна од њих има 1.200 запослених и производи веома сложен софтвер за даљинско управљање електричном енергијом који се користи у Кини, Русији, САД, Европи и Аустралији, док друга производи оперативни систем за аутомобиле, који користе светски брендови.

Истичући да је капацитет српских инжењера велики, он је подсетио да се у Србији налази један од два Мицрософтова развојна центра у Европи, као и сто милиона долара вредна компанија Севен Бригдес, која математичким моделима повезује податке добијене из телесне течности предвиђајући појаву малигних ћелија у нултој или првој фази.

Истакао је и да је посебно значајан развој гејминг индустрије у Србији наводећи да су неке од највећих светских компанија купиле неке од најбољих стартапова у гејмингу.

Поповић је рекао да су кинеске фирме које су присутне у Србији, попут Хбис групе или Зилинг групе најпре успоставиле своје контакте са српским факултетима и препознале Србију као земљу иновација, у којој вреди развијати бизнис.

Министар је подсетио и да ће Србија и Кина у октобру заједно организовати четврти самит о иновацијама Кине и централноисточних европских земаља, којем ће присуствовати 18 министара за иновације и више од 200 иновативних компанија.

“Србија је заслужила да поведе тај скуп земаља у сарадњу са Кином и тако постане капија иновационог појаса и пута према Кини. Србија је данас према Кини специјална економска зона, преко које је могуће увозити у ЕУ, Русију, земље чланице ЦЕФТА, Турску. Србија је европски Шенжен у 21. веку”, истакао је министар.

На панелу су говорили и представници Португала, Аустралије, Гане и Нигерије, који су такође истакли да сарадња са Кином на дигиталном путу свиле може много да допринесе развоју у свим сферама њиховог друштва, од економије и дигитализације, до образовања и културе.

Поповић је данас имао више састанака, између осталих и са познатим кинеским академиком Гуо Хуадонгом, који руководи пројектом Дигиталног појаса и пута, са којим је договорена активна сарадња и укључивање у тај процес, као и његова посета Србији у септембру.

Министар се састао и са директором Музеја у Забрањеном граду Вангом Сјудонгом, који је рекао да жели да сарађује са српским музејима, посебно у сфери дигитализације, те да упозна српску културу.

novosti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*