ПОПОВИЋ НАЈАВИО НОВА СРЕДСТВА ЗА ПОМОЋ МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

0

Због великог интересовања, Влада Републике Србије обезбедила је додатних 30 милиона динара за доделу иновационих ваучера за подршку малим и средњим предузећима. Реч је о наставку финансијске подршке сарадњи науке и привреде преко Фонда за иновациону делатност, који ће предузећима омогућити да подигну ниво иновативности својих производа и постану конкурентнија на тржишту.

Ово је током посете предузећу „CarnoMed“ у Новом Саду, једном од корисника ваучера, најавио Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој. Он је, заједно са градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем, посетио ову новосадску компанију и том приликом истакао да држава на овај начин подстиче сарадњу фирми и научних института и факултета.

Ако имате фирму, и желите да развијете неки нови производ, а за то су вам потребни знање и идеје научника и истраживача, држава плаћа њихове услуге за вас. Ви на тај начин развијате производ који боље пролази на тржишту и који може да се извезе у иностранство. То доноси нова радна места у тим фирмама и веће плате“, објаснио је Поповић.

Он је истакао да је компанија „CarnoMed“ у прошлом јавном позиву добила два иновациона ваучера у укупној вредности од 960.000 динара. „Ваучерима је подржана сарадња ове компаније са Медицинским факултетом Универзитета у Новом Саду. Приходи ове компаније у 2017. години су дуплирани у односу на 2016. годину. Више од 70 одсто прихода ове компаније долази од извоза. Преко онлајн продавнице производи компаније „CarnoMed“ продају се у целом свету. То је пример како српска памет може да буде конкурентна на светском тржишту“, рекао је Поповић.

Он је истакао да се за иновационе ваучере конкурише електронски преко сајта Фонда за иновациону делатност. „Циљ нам је да у будућности све услуге државе пружамо електронски, без непотребних папира и бирократије“, рекао је Поповић.

Компанија CarnoMed је српска компанија која се бави производњом медицинских додатака исхрани од природних супстанци, без употребе ГМО састојака, по рецептури врхунских научника.

Нови конкурс за доделу иновационих ваучера отвара се данас и биће отворен до 21. маја 2018. године, односно све док опредељена средства не буду потрошена.

До сада је Влада Србије доделила 47 иновационих ваучера за 39 српских предузећа, у укупном износу од 29,5 милиона динара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*