Поповић: Наш поглед упрт је у дигиталну будућност

0

Иновације не смеју да буду случајност, већ резултат изграђеног система, а један од најважнијих система је иновациона инфраструктура, рекао је министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Поповић је на конференцији „Иновациона недеља“ у организацији АФА – Асоцијације за повезивање жена и њихово активно учешће у друштвено важним пројектима, рекао да је Србија препозната као земља са дугом и светски признатом традицијом инжењерског образовања и знања и да је наш образовни систем изнедрио одличне инжењере који су данас носиоци раста српске привреде заснованог на иновацијама и знању.

„Наш поглед упрт је у дигиталну будућност коју креирају наши млади инжењери“, поручио је Поповић.

Министар каже да су млади инжењери из Србије препознати у целом свету и додао да је Србија сигурно најја;а ИТ и иновациона сила у овом делу Европе.

„Прошле године је извоз ИТ услуга из Србије премашио, 1,15 милијарди евра и то је први пут у историји да је извоз ИТ услуга био већи од извоза пољопривреде“, навео је Поповић. Министар каже да је захваљући знању наших инжењера Србија постала земља где су многе највеће светске ИТ компаније одлучиле да послују.

Он је као пример навео да „Мајкрософт“ има само два развојна центра у Европи, а да је једна од њих у Србији.

„Наш иновациони еко-систем препознат је у свету по глобалним шампионским компанијама у развоју софтвера за анализу података, био-медицини, гејмингу, блокчејну, креативној индустрији“, рекао је Поповић и додао да је само у последње две године било значајних продаја српских компанија компанијама у Силиконској долини, а да је свака продаја била вредна више од 100 милиона евра.

Он је додао да Србија има одличне стручњаке за развој решења у вештачкој интелигенцији, роботици, паметним градовима, као и блокчејн технологијама и да то привлачи последњих година велики број инвеститора из Европе и САД.

Поповић је истакао да поред одличне инжењерске базе Србија има и подстицајну пореску политику за инвеститоре који улажу у иновације, ИТ технологије и развој.

Рекао је да је циљ да се у регионима на територији целе Србије граде иновациони стартап центри, а до краја године биће отворено осам таквих центара у којима ће млади таленти од ученичког узраста развијати своје инжењерске и предузетничке компетенције.

Навео је да се велика пажња поклања развоју женског иновационог предузетништава како би се оснажила улога жена на тржишту Србије.

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*